Direktorki Doma zdravlja u Zemunu bitniji sitan inventar od ultrazvuka za trudnice? Onemogućila ultrazvučne preglede u Batajnici

13.01.2023

09:34

0

Trudnice, deca i stariji građani iz Batajnice su za običan ultrazvučni pregled prinuđeni da putuju do Zemuna ili u Ugrinovce

Direktorki Doma zdravlja u Zemunu bitniji sitan inventar od ultrazvuka za trudnice? Onemogućila ultrazvučne preglede u Batajnici
Copyright Printscreen/Youtube/PRVA

Na sednici Upravnog odbora 2. decembra ustanovljeno je da su sredstva na sopstvenom računu Doma zdravlja Zemun dovoljna za nabavku ultrazvučnog uređaja, te je ovaj organ u skladu sa tim i doneo odluku o hitnoj kupovini.

Trudnice, deca i stariji građani iz Batajnice su za običan ultrazvučni pregled prinuđeni da putuju do Zemuna ili u Ugrinovce jer v.d. direktor Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković nije uvažila odluku Upravnog odbora Doma zdravlja Zemun da se po hitnom postupku uradi rebalans budžeta i sredstva sa sopstvenog računa preusmere na kupovinu ultrazvučnog aparata za Batajnicu.

Crveni alarm medicinskim radnicima

Ako se uzme u obzir istraživanje "Ljudski razvoj kao odgovor na demografske promene", koja je prošle godine predstavljen u Skupštini Srbije - do 2050. godine Srbija će izgubiti 1,4 miliona ljudi, što bi Srbiju učinilo jednom od država koje najbrže gube stanovnike u svetu. Ako nešto hitno ne preduzmemo, za manje od 30 godina u Srbiji će biti manje od 5,4 miliona ljudi.

Ovi podaci treba da budu crveni alarm svima, a posebno medicinskim radnicima, da podstiču širenje porodica i rađanje dece, a odluka direktorke Cvetković kojom direktno utiče na to da trudnice iz Batajnice, neke i u poodmakloj trudnoći, nemaju u svom Domu zdravlja ultrazvuk, već za rutinski pregled moraju da pređu minimum 10 kilometara je u potpunosti suprotna državnoj politici o podizanju nataliteta u Srbiji.

Kontroverzna i samovoljna odluka direktorke Cvetković da je bitnije nabaviti sitan potrošni materijal nego ultrazvučni aparat koji bi bio na raspolaganju svim stanovnicima Batajnice, a posebno trudnicama, je blago rečeno skandalozna.

Upravni odbor je na sednici 2. decembra doneo odluku kojom se nalaže da se u narednih par dana od sednice napravi rebalans budžeta, te da se novac kojim Dom zdravlja Zemun raspolaže, umesto za sitan potrošni materijal, preusmeri na kupovinu ultrazvuka za Batajnicu i tako okonča agonija od godinu dana gde su trudnice i roditelji sa malom decom morali za običan ultrazvučni pregled da putuju u Zemun i Ugrinovce.

Kako je u svojoj odluci naveo Upravni odbor ove zdravstvene institucije, iako bi se ultrazvučni aparat primarno koristio za ginekologiju, sa adekvatnim sondama bi mogao da se koristi i za abdomen. 

Uprkos ovoj naredbi Upravnog odbora, v.d. direktor Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković nije postupila u skladu sa odlukom i samim tim pored kršenja statuta ove ustanove, nastavila i agoniju građana Batajnice.

Na sednici Upravnog odbora 2. decembra ustanovljeno je da su sredstva na sopstvenom računu Doma zdravlja Zemun dovoljna za nabavku ultrazvučnog uređaja, te je ovaj organ u skladu sa tim i doneo odluku o hitnoj kupovini.

Dakle, nije bilo prepreka da se sistem zdravstvne zaštite u Batajnici za oko 75 hiljada ljudi olakša i unapredi, sem neshvatljive i skandalozne odluke v.d. direktorke Cvetković, koja iz sebi poznatih razloga ne uvažava odluke tela koje je za to nadležno.

Printscreen/Youtube/PRVA
Aleksandra Cvetković

Bahatost i nepoštovanje odluka nadležnih oragana Doma zdravlja u Zemunu direktorke Cvetković nema granice, te je već u ponedeljak 5.12. 2022. samo tri dana posle sednice Upravnog odbora kojoj je i sama prisustvovala, svesna odluke Upravnog odbora o preusmeravanju sredstava na kupovinu ultrazvučnog aparata, dala na svoju ruku nalog da se raspiše nabavka za sitan inventar. A kada joj se službenica javnih nabavki skrenula pažnju da se čeka odluka Upravnog odbora, direktorka Cvetković je u šerifovskom maniru izbacila iz kancelarije.

Apropo skandaloznih odluka v.d. direktorke Doma zdravlja u Zemunu dr Aleksandre Cvetković apelujemo na nadležne organe i ministarku Danicu Grujičić da razreši funkcije dr Cvetković, koja je u doba "bele kuge" i deceniji u kojoj je prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva Srbija ostala bez skoro 600.000 ljudi, svojim sramnim postpucima otežala život trudnicama i roditeljima sa malom decom, primoravajući ih da putuju do 10 kilometara kako bi obavili osnovne preglede. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Srbija danas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike