Cveće cveta usred zime! Prestonički parkovi se šarene: Krenule visibabe i bele rade, a evo šta će biti ako se nastavi toplo vreme

05.01.2023

08:00

0

Autor: R.M.

Sem cveća, po parkovima se mogu videti napupeli cvetovi pojedinog drveća i rascvetano šiblje

Cveće cveta usred zime! Prestonički parkovi se šarene: Krenule visibabe i bele rade, a evo šta će biti ako se nastavi toplo vreme
Bele rade - Copyright 24sedam/Radovan Marković

Proteklih dana toplo vreme izmamilo je veliki broj Beograđana u prestoničke parkove, a oni koji su pažljivije zagledali travnjake mogli su videti pojavu koja je specifična za potpuno drugo godišnje doba.

Naime, iako je januar tek počeo a kraj zime se još ne nazire, u beogradskim parkovima i pokraj šetališta mogle su se videti procvetale visibare i bele rade. 

Ali to nije sve, jer se moglo primetiti i pojedino drveće napupelih cvetova kao i rascvetalo šiblje. 
Razlog što je ovo bilje procvetalo jeste veoma toplo vreme za ovo doba godine. Ali nije isključeno da će još neke vrste početi da cvetaju.

- Ukoliko se nastavi ovako toplo vreme svakako će biljke koje inače cvetaju rano poput forzicije, jasminuma, magnolije krenuti da cvetaju. Ostale vrste mogu početi da pupe - kaže za 24sedam Tatjana Batalo, inženjerka pejzažne hortikulture. 

24sedam/Radovan Marković
Detalj sa Kalemegdana

A ako suditi prema vremenskoj prognozi, nismo daleko od novog cvetanja.

Naime, meteorolog Nedeljko Todorović predvideo je da se za novogodišnje i božićne praznike u Srbiji očekuje toplo, suvo i sunčano vreme, a da bi u prvim danima nove godine maksimalne dnevne temperatire mogle da budu i od 12 do 18 stepeni. 

24sedam/Čitalac
Visibabe procvetale u Beogradu

- Prvih sedam do 10 dana januara sledeće godine nema hladnoće, nema zime i snežnih padavina, očekuje nas natprosečno toplo vreme za ovo doba godine - rekao je on pred Novu godinu.

24sedam/Radovan Marković
Cveta i šiblje

Tatjana Batalo objasnila je zbog čega se dešava da imamo cvetanje kada mu vreme nije.

- Biljke su tokom novembra i početka decembra ušle u fazu mirovanja, a ovo toplo vreme pokreće sokove i izbacuje ih iz njihovog prirodnog ritma - izjavila je ona. 

S druge strane, Todorović je naglasio da do 10. januara nema naznaka za ozbiljnije zahlađenje i snežne padavine bar u nižim predelima.

- Posle 10. januara biće verovatno naoblačenja sa kišom u nižim predelima, dok se u višim planinskim predelima može očekivati sneg. Još je neizvesno kada bi moglo da bude snega u nižim predelima - naveo je Todorović. 

24sedam/Radovan Marković
 

Međutim, Batalo upozorava da bi zahlađenje moglo da bude kobno po veliki broj biljaka koje su krenule da cvetaju.

- Naglo zahlađenje za posledicu može imati izmrzavanje nadzemnih delova, naročito grana koje postaju krte, pucaju i biljke oboljevaju preko tih pukotina - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike