Patrola 24sedam: Retki su putnici koji ne nose maske u vozilima (FOTO)

14.10.2020

05:15 >> 12:11

0

Autor: Jovana Vrećo

Patrola 24sedam: Retki su putnici koji ne nose maske u vozilima (FOTO)
Copyright Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Svi prevoznici javnog linijskog prevoza u Beogradu juče su obavešteni da su u obavezi da kontrolišu da li putnici koji ulaze u vozilo imaju masku, ali kakva je situacija sa „druge strane“? Da li su građani danas slušali uputstva Kriznog štaba i nosili zaštitnu masku u javnom prevozu?

Na stajalištu, na prvi pogled, slika koja ni po čemu ne asocira na epidemiju koronavirusa. Ipak, sve se menja u trenutku kada prilazi vozilo GSP. Užurbani, kao po komandi, putnici počinju da pretražuju džepove i pregrade svojih torbi i torbica, vade maske, stavljaju ih na lice i ulaze u prevoz.

Nekolicina, mahom mlađih, uopšte nije imala nikakvu zaštitu. Ipak, takvi slučajevi su, bar tamo gde su proveravali reporteri 24sedam, bili zaista retki – gotovo da su se mogli prebrojati na prste jedne ruke.

– Baš jutros, kako sam ušla u autobus, naišla sam na dva mladića i devojku bez maske – priča nam sugrađanka, koja smatra da je još rano da se vidi učinak pooštrene kontrole, kao i da mnogi i ne znaju za upozorenja da je dat nalog inspekciji da intenzivno u vozilima gradskog prevoza proverava poštovanje protivepidemijskih mera.

Jovanka S., koja je izašla iz autobusa “95”, kaže da većina ljudi nosi maske, ali da uvek ima nekoliko “hrabrih”.

– Osim što ulaze u prevoz bez obavezne zaštite, u najvećem broju slučajeva kijaju i kašlju, pa tako unose nervozu nama koji ne želimo da dobijemo koronavirus, a ni ostale sezonske bolesti – kaže ona i dodaje da bi i dalje trebalo da budemo obazrivi.

Mladić koga smo zatekli na stajalištu kaže da nije iz Beograda, ali da je čuo za pooštrene mere u gradskom prevozu, i da ih poštuje.

Kazne

Za nepoštovanje odluke o obaveznom nošenju zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prevoza predviđena je kazna od 5.000 dinara. Sprovođenje ove odluke kontrolisaće sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, uz asistenciju komunalne inspekcije, koja će svakodnevno biti na terenu, najavili su nadležni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike