Ko šta plaća: Evo šta treba da uradite ako vam sa zgrade otpadne broj ili tabla s nazivom ulice

14.10.2020

08:30 >> 12:09

0

Postavljanje nove ploče sa imenom ulice u nadležnosti je Sekretarijata za komununalne i stambene poslove, dok su za brojeve zaduženi vlasnici objekata

Ko šta plaća: Evo šta treba da uradite ako vam sa zgrade otpadne broj ili tabla s nazivom ulice
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Svaka ulica u prestonici ima svoj naziv, kao što i svaka kuća ili zgrada ima svoj kućni broj. Međutim, šta se se dešava u slučaju da tabla sa nazivom ulice ili brojem iz nekog razloga otpadne ili nestane, čija je nadležnost da finansira i postavi novu?

Kada je reč o zameni table s brojem, troškove imaju vlasnici objekata, a ako je u pitanju ploča sa nazivom ulice, njeno ponovno postavljanje finansira Grad Beograd.

Za 24sedam, proceduru detaljno objašnjavaju u gradskom Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

– U slučaju kada tabla sa kućnim brojem nedostaje, usled otpadanja ili iz nekog drugog razloga, troškove označavanja snosi stambena jedinica, odnosno vlasnik objekta, u zavisnosti od toga da li se radi o zgradi ili kući – kažu u Sekretarijatu, i dodaju:

– Sekretarijat za komunalne i stambene poslove postavlja table sa kućnim brojem koje se izrađuju od emajliranog lima ravnih ivica, debljine jedan milimetar, veličine table 20 puta 15 centimetara, horizontalne orijentacije, sa četiri otvora za fiksiranje table sa ispisanim velikim štampanim brojem ili brojem i slovnom oznakom na ćirilici, bele boje na tamnoplavoj osnovi. Takođe, građani samostalno mogu angažovati nekoga ko izrađuje propisan tip table.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U slučaju da tabla sa nazivom ulice iz nekog razloga nestane, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove je u obavezi da postavi novu.

– Sekretarijat, u skladu sa Odlukom o gradskoj upravi i prema odlukama o nazivima ulica koje donosi Skupština grada Beograda, obavlja poslove izrade i postavljanja tabli sa nazivima ulica. Građani u čijim ulicama nedostaju table sa nazivom ulice podnose zahtev Sekretarijatu, koji snosi troškove izrade i postavljanja novih tabli – rekli su u Sekretarijatu.

Zahtev za izdavanje kućnog broja

Kako su za naš portal rekli u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, vlasnici objekata ili stambenih jedinica za koje nije još uvek utvrđen kućni broj, dužni su da Republičkom geodetskom zavodu podnesu zahtev za njegovo utvrđivanje.

Podnosioci zahteva samostalno snose troškove označavanja, osim u slučaju kada se vrši prenumeracija kućnih brojeva. Tada troškove snosi jedinica lokalne samouprave. Slična je procedura i kada već postavljena tabla otpadne ili nestane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike