Baza starih zanata ove godine "punija" za samo jednog čuvara tradicije

14.10.2020

11:06 >> 12:28

0

Autor: Jovana Vrećo

Podaci Ministarstva privrede pokazuju da je osetno smanjena zainteresovanost za dobijanje sertifikata za stare zanate

Baza starih zanata ove godine "punija" za samo jednog čuvara tradicije
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Od početka godine samo jedan zanatlija u Beogradu se zvanično priključio bazi starih zanata, koju čine ukupno 805 preduzetnika domaće radinosti.

Podaci Ministarstva privrede pokazuju da je osetno smanjena zainteresovanost za dobijanje sertifikata za stare zanate.

– Do početka septembra u 2020. godini podneta su 52 zahteva međutim, izdat je mali broj sertifikata, jer je zbog proglašenog vanrednog stanja privremeno obustavljena terenska provera. Tako je ove godine izdato šest sertifikata, i to po jedan u Beogradu, odnosno Grockoj, dok su ostali u Nišu, Kikindi, Svilajncu i dva u Subotici – kažu u ministarstvu, pišu “Novosti”.

Ipak, dok je situacija u Beogradu malo teža za zanatlije, podaci ministarstva koji se odnose na čitavu zemlju su nešto optimističniji.

– Ukazujemo da je zainteresovanost za bavljenje poslovima starih i umetničkih zanata pre korone povećava kada je reč o izdavanju sertifikata – tvrde u Ministarstvu privrede i navode da je u 2019. godini broj izdatih sertifikata u odnosu na 2018. godinu povećan za oko 17 odsto od 61 u 2018, do 72 u 2019. godini.

Papir koji “čuva” tradiciju

Za neki od 106 starih zanata, koji podležu sertifikaciji, zainteresovani su da očuvaju tradiciju, mogu da podnesu zahtev Ministarstvu. Za taj papir moraće da izdvoje zajedno sa taksama od 4.000 do više od 8.000 dinara. – Nakon provere u APR, zaintersovani uplaćuje taksu od 410 dinara, za sertifikat po zahtevu preduzetnika 3.920 dinara i po zahtevu privrednog društva 7.990 dinara. Potom se proveravaju materijali, način izrade pravila struke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike