Dan herojske odbrane Beograda: Položeni venci na Spomen-kosturnicu braniocima

14.10.2020

10:39 >> 12:00

0

Autor: Jovana Vrećo

Obeležavanje događaja kojim je pokazano kako se brani svoja zemlja, narod i svoj grad

Dan herojske odbrane Beograda: Položeni venci na Spomen-kosturnicu braniocima
Copyright Beoinfo

Povodom Dana herojske odbrane Beograda 1915. godine, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je venac na Spomen-kosturnicu braniocima na Novom groblju.

On je podsetio da se svakog oktobra obeležava ovaj značajan događaj, kojim je pokazano kako se brani svoja zemlja, narod i svoj grad. On je istakao da je 1915. godina bila veoma teška za srpsku vojsku i srpski narod i da je početkom oktobra započeta velika ofanziva nemačke i austrougarske vojske, kao i višednevno bombardovanje Beograda.

– Nažalost, Beograd nije odbranjen oktobra 1915. godine, ulaskom Bugarske u rat i presecanjem naših linija odstupanja srpska vojska, stanovništvo i deo državnog aparata morali su da se povlače. Životi koji su dati bili su izuzetno značajni, a koliko je to bila herojska borba govori i činjenica da je glavnokomandujući nemačkih trupa general Makenzen nakon zauzimanja i okupacije Beograda i većeg dela Srbije podigao zajednički spomenik herojima i tako odao poštu onima koju su svojim herojstvom zadivili i protivnike i ceo svet – kazao je Mladenović i dodao da mi i danas moramo biti svesni cene datih života i iskazanog herojstva.

– Sećanje na odbranu Beograda ne sme izbledeti upravo zato što bi u protivnom ta žrtva bila besmislena. Major Gavrilović svojim govorom i herojstvom je pokazao put srpskoj vojsci i ona je nekoliko godina kasnije, 1918. godine, u svečanoj povorci ušla u glavni grad i oslobodila ga okupacije nemačke i austrougarske vojske – istakao je Mladenović, i nakon toga položio i venac na grob majora Gavrilovića na Novom groblju.

Vence su položili i članovi Saveza udruženja potomaka ratnike Srbije 1912–1918, kao i Udruženja boraca i potomaka poštovalaca NOR-a 6. ličke proleterske divizije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike