Procedura: Ko sve i kome može da prijavi slučaj zloupotrebe dece

07.10.2020

13:27 >> 15:24

0

Centar za socijalni rad postupa po službenoj dužnosti po obaveštenju policije, pravosudnih organa ili građana, koje može biti i anonimno

Procedura: Ko sve i kome može da prijavi slučaj zloupotrebe dece
Copyright Printscreen/YouTube

Nakon što se pre dva dana na društvenim mrežama pojavio video-snimak kako S. S. (21) zlostavlja svoju sedmomesečnu bebu u Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu, ona je uhapšena i određeno joj je zadržavanje do 48 sati. Iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu napominju da se građani, ukoliko vide sličnu scenu na ulicama grada, obrate policiji.

– Po pitanju zloupotrebe dece u smislu prisile na rad i prošnje na ulicama, Centar za socijalni rad postupa po službenoj dužnosti po obaveštenju drugih institucija – policije, pravosudnih organa ili građana koje može biti i anonimno – rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević za portal “Objektiv”.

Gradska sekretarka ističe da nakon prijave stručni radnici centra po hitnom postupku pokreću proceduru hitne intervencije sa ciljem uspostavljanja bezbednosti deteta.

– Nakon što sklone dete sa ulice, stručni radnici najpre pokušavaju da pronađu roditelje ili najbliže srodnike. Ukoliko se pronađu roditelji proveravaju se i procenju uslovi u kojima dete živi, razlozi zbog kojih se našlo na ulici – napominje ona.

Stanisavljević dodaje da ukoliko su se deca našla na ulici zbog nebrige roditelja znači da dete može da se izdvoji iz primarne porodice ako se proceni da je ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se poveruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo ozbiljnijem ugrožavanju.

– Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih – zaključuje gradska sekretarka.

Podsetimo,  S. S. je osumnjičena da je povela svoje troje dece kako bi prosila u njihovom društvu, kada je sedmomesečnu bebu grubo prebacivala iz ruke u ruku čime joj je ugrozila zdravlje.

Iz MUP-a navode da joj je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Objektiv

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike