Novi sjaj: Privodi se kraju rekonstrukcija "Jovankine vile"

09.10.2020

14:16 >> 07:45

0

Kuća od 750 kvadrata na elitnoj lokaciji, preko puta Belog dvora, u vlasništvu je države, a uskoro će dobiti nove stanare

Novi sjaj: Privodi se kraju rekonstrukcija "Jovankine vile"
Jovanka Broz vila kuca - Copyright Printscreen/Google maps

Rekonstrukcija vile na Dedinju, u kojoj je do svoje smrti živela Jovanka Broz, udovica doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, privodi se kraju. Ona je u ovom, do skoro zapuštenom, a nekada velelepnom zdanju, živela pune 33 godine, pa je tako većini Beograđana ovaj objekat poznat kao „Jovankina vila“, iako je pravi naziv vila „Bor“.

U ovu vilu, kao privremeno rešenje, Jovanka Broz je preseljena 1980. godine, posle izbacivanja iz zdanja u Užičkoj 15. Tada su joj oduzeta, kako je tvrdila, sva dokumenta, uključujući i lične beleške, kao i Titovi rukopisi i prepiska. Nikada nije dobila stanarsko pravo, a lična dokumenta su joj stigla tek u poslednjoj deceniji života.

Dok je Jovanka još bila živa, kuća je bila u veoma lošem stanju. Zidovi su bili puni vlage, zbog krova koji je prokišnjavao, a koji je saniran tek 2006. godine.

Unutrašnja i spoljna fasada, kao i pločice,  otpadale su u komadima, drvenarija je trulila, a metalni nameštaj načet je rđom. Nije bilo ni grejanja zbog kvara u kotlarnici, a struja je često nestajala zbog dotrajalih instalacija.

Printscreen/You Tube/MUP

Vila od 750 kvadratnih metara, na elitnoj lokaciji u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u vlasništvu je države. Od Jovankine smrti, u oktobru 2013 godine, praktično je bila konzervirana i u njoj su isključeni voda i grejanje.

Tek krajem 2019. godine započela je kompletna rekonstrukcija kuće u kojoj je živela. Svi delovi fasade, krova, stolarije su obnovljeni, uključujući i dvorište, ogradu, kao i okolne trotoare. Radovi se polako privode kraju, i vila će uskoro biti spremna da udomi nove stanare.

Procene su da ovo zdanje, koje je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika bez naslednika, vredi oko četiri miliona evra.

Takođe, mediji spekulišu da bi u vilu prekoputa Belog dvora trebalo da se useli premijerka Ana Brnabić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike