Prestonica će i ove godine sijati, ali ne baš uskoro! Otkrivamo koliko će novogodišnja rasveta koštati Beograd

23.11.2022

07:30

0

Prestoničke ulice svečano će zasijati 15. decembra, a biše ukrašene do 15. januara

Prestonica će i ove godine sijati, ali ne baš uskoro! Otkrivamo koliko će novogodišnja rasveta koštati Beograd
Novogodišnja rasveta - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nova godina je maltene iza ćoška, Beograđani se užurbano spremaju za predstojeće praznike, a na iznenađenje mnogih radnici su ove nedelje počeli sa postavljanjem novogodišnje rasvete.

Prestoničke ulice svečano će zasijati 15. decembra, a biće ukrašene do 15. januara, nakon čega će JKP "Javno osvetljenje" otpočeti sa radovima na demontaži opreme.

Za razliku od prethodnih godina, kako 24sedam saznaje, broj lokacija koje će se svečano osvetljavati je smanjen u odnosu na prethodne godine, a u skladu sa merama štednje koje je donela Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Samim tim, smanjiće se i iznos troškova koji se odnose na montažu elemenata svečanog osvetljenja.

Iz Sekretarijata za energetiku za 24sedam kažu da će svečano novogodišnje osvetljenje biti prilagođeno režimu rada javnog funkcionalnog osvetljenja.

- Instalacija svečanog novogodišnjeg osvetljenja će se uključivati i isključivati u terminim usklađenim sa godišnjim kalendarom rada javnog osvetljenja - naveli su oni. 

Ovogodišnja oprema za novogodišnju rasvetu biće drugačija od prethodnih, jer kako dodaju naši sagovornici, ona će biti u potpunosti tehnološki unapređenja.

24sedam Lj.S.
 

Takođe, iz sekretarijata navode da još uvek nije poznato koliko će ukrasa biti postavljeno jer montaža novogodišnje rasvete još uvek nije završena. 

Koliko će koštati Grad novogodišnja rasveta?

U Sekretarijatu za energetiku za 24sedam kažu da će udeo utroška električne energije za novogodišnje osvetljenje biti manje od jedan odsto u odnosu na celokupan sistem javnog osvetljenja.

- U smislu potrošnje električne energije i značajno kraćeg perioda u kom će svečano osvetljenje biti aktivno, udeo utroška električne energije za novogodišnje osvetljenje je u odnosu na celokupan sistem javnog osvetljenja manji od 1 odsto, odnosno, po sadašnjim cenama će iznositi 550.000 dinara na mesečnom nivou - objašnjavaju oni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike