Tražili ste - dobili ste! Počelo je postavljanje novogodišnje rasvete u Beogradu

05.11.2021

08:30

0

Postavljanje svih ukrasa u gradu trebalo bi da bude završeno za oko 40 dana

Tražili ste - dobili ste! Počelo je postavljanje novogodišnje rasvete u Beogradu
Copyright Printscreen/Tanjug

Postavljanje novogodišnje rasvete za novu 2022. godinu počelo je 1. novembra na nekoliko lokacija u gradu, a prvi ukrasi okačeni su u Ulici Jurija Gagarina, Višnjičkoj, na Bulevaru Zorana Đinđića i Bulevaru oslobođenja i od Autokomande ka Trošarini.

Radnici JKP "Javno osvetljenje" novogodišnje ukrase postavili su i u Ulici bratstva i jedinstva, na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, u parku "Mali Tašmajdan", kao i u parku "Ćirila i Metodija".

Postavljanje svih ukrasa u gradu trebalo bi da bude završeno za oko 40 dana, a doček 2022. na platou ispred Narodne skupštine i dalje je pod znakom pitanja zbog trenutne epidemiološke situacije. 

ATAImages/Antonio Ahel
 

Kako su za 24sedam rekli u Sekretarijatu za energetiku, rasveta se postavlja na više od 100 lokacija u Beogradu. 

- Novogodišnje svečano osvetljenje se i ove godine postavlja sa trenutno raspoloživom opremom, odnosno isto kao i prošle i pretprošle godine - naveli su u Sekretarijatu. 

Kako naši sagovorici objašnjavaju, svi delovi Beograda zasijaće kada se radovi na montaži celokupnog novogodišnjeg osvetljenja okončaju, a to će biti najkasnije do 10. decembra.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na pitanje koliko je koštala ovogodišnja dekoracija, u Sekretarijatu za 24sedam ističu da Grad nije izdvajao finansijska sredstva za nabavku nove rasvete.

- Grad Beograd za svečano osvetljenje grada za novu 2022. godinu koristi trenutno raspoloživu opremu i ukrasne elemente - zaključili su u Sekretarijatu za energetiku.

Takođe, kao i prethodne godine, skidanje novogodišnje rasvete trebalo bi da počne u februaru i da ceo posao bude završen do 15. marta. 

Šta Beograd ima od rasvete?

ATAImages/Antonio Ahel
 

Novogodišnju rasvetu u Beogradu čini 3.020 stubnih ukrasa, 110 podnih 3D ukrasa, 179 svetlećih zavesa i 3.300 svetlećih lančanica.

Od velikih kompozicija biće postavljene "Kapija Beograda" u Knez Mihailovoj, svetleći lavirint u Obrenovcu i svetleći tunel u bojama srpske zastave u Lazarevcu.

Koliko košta novogodišnja rasveta?

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Gradske vlasti su prošle godine objavile da mesečni rad na postavljanju kompletne novogodišnje rasvete košta oko 600.000 dinara, odnosno oko pet hiljada evra.

Godine 2019. novogodišnja rasveta je svetlela tri meseca i račun je bio oko 15.000 evra.

Takođe, Grad je 2019. u dekorativno praznično osvetljenje uložio oko 200 miliona dinara, godinu pre toga oko 300 miliona, dok je 2017. utrošeno oko 170 miliona dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike