Radojičić i gradonačelnik Berna razgovarali o razvoju zelenog i pametnog grada

10.10.2020

08:42 >> 08:43

0

Tema današnjeg sastanka bio je i oporavak turizma, koji je najviše pogođen usled krize izazvane epidemijom korona virusa

Radojičić i gradonačelnik Berna razgovarali o razvoju zelenog i pametnog grada
Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Švajcarskoj, danas se u Bernu sastao s gradonačelnikom Alekom fon Grafenridom.

– Naše odnose karakteriše uzajamno poverenje i poštovanje, što je formalizovano potpisivanjem Sporazuma o saradnji i prijateljstvu Beograda i Berna. Sporazum je potpisan 2016. godine, čime je simbolično obeležena stogodišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Švajcarske – rekao je gradonačelnik.

Tokom razgovora analizirane su tačke sporazuma, njihova realizacija, ali i potencijali za unapređenje u kontekstu dalje saradnje dva grada koji se, kao i ostatak sveta, suočavaju sa izazovima epidemijske situacije i klimatskih promena.

Razgovarano je o izazovima i o načinima oporavka turizma koji je najviše pogođen usled krize izazvanom epidemijom korona virusa.

Druga tema današnjeg sastanka bila je razvijanje koncepta zelenog i pametnog grada.

– Beogradu su oduvek bila dragocena iskustva Berna, naročito u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine. Gradonačelnik Berna mi je predstavio njihova rešenja za prečišćavanje voda, model za upravljanje otpadom i sistem reciklaže, kao i primere dobre prakse u oblasti energetske efikasnosti i održivog transporta. Ovakvi susreti su dobra prilika da razgovaramo u pravcu budućih zajedničkih projekata – rekao je Radojičić.

Beoinfo

On je dodao da je s gradonačelnikom Berna dogovorio uzvratnu posetu u Beogradu, gde će saradnja biti konkretizovana i započet rad na zajedničkim projektima, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za informisanje.

– Bern je grad koji se takođe bori sa infrastrukturnim problemima u saobraćaju. Imajući u vidu da je u pitanju izuzetno stari grad, saobraćajne gužve i nedostatak mesta za parking predstavljaju probleme koji imaju veliki gradovi, ali i gradovi poput Berna – ocenio je Radojičić.

Kako je objasnio, saradnja dva grada veoma je značajna u pogledu razvoja modela kakve u budućnosti želimo da primenimo u Beogradu.

Radojičić je istakao da je Bern u mnogim oblastima primer dobrog i efikasnog strateškog pristupa u zaštiti životne sredine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike