Panika: Mališani u beogradskim vrtićima zaraženi glistama, roditelji zdravu decu ostavljaju kod kuće

31.10.2022

07:24

0

Autor: 24sedam

U jednom vrtiću prijavljeno je pet zaraženih mališana

Panika: Mališani u beogradskim vrtićima zaraženi glistama, roditelji zdravu decu ostavljaju kod kuće
Mališani u beogradskim vrtićima zaraženi glistama - Copyright Unsplash

Pojedini mališani koji pohađaju vrtiće u prestonici zarazili su se glistama.

Kako je u pitanju veoma neprijatna crevna infekcija, koja se veoma lako prenosi i širi rukama, to je uplašilo mnoge roditelje, koji su iz predostrožnosti povukli zdravu decu iz vrtića. Majka čije dete pohađa stariju vrtićku grupu u jednom beogradskom vrtiću (naziv poznat redakciji) rekla je za Kurir da je u toj ustanovi prijavljeno pet zaraženih mališana.

- Nekoliko mališana iz starije vrtićke grupe je dobilo gliste, svakako je neprijatno kako za roditelje te dece, tako i za roditelje dece koja se nisu zarazila. Nakon što se saznalo za to, mnogi roditelji, što iz jaslenih grupa, što iz starijih, iz straha su povukli decu iz vrtića, a mnogi su davali i stolicu na analizu na parazite - rekla je ova majka (ime i prezime poznato redakciji).

Da su se gliste pojavile u beogradskim vrtićima, potvrdio je i pedijatar dr Saša Milićević, koji je objasnio da je to parazitarna bolest koja se javlja sporadično u nekim naletima.

- Baš sam ovih dana pregledao decu zaraženu glistama, iz različitih su vrtića ti klinci. Roditelji su se uplašili, jer im deluje dramatično kad vide gliste. Obično se javljaju u kolektivima i prenose se prljavim rukama, na kojima se nalaze jaja parazita. Deca stavljaju ruke u usta, naročito su ugrožena deca koja grizu nokte. Gliste se mogu preneti i preko igračaka, preko svega onoga što deca stavljaju u usta - naveo je dr Milićević.

On kaže da se bolest manifestuje pojavom malih belih parazita u stolici, koje je lako prepoznati.

Nije neuobičajeno za najmlađe

Kako Kurir nezvanično saznaje u Gradskom zavodu za javno zdravlje, gliste se jesu pojavile, ali ova institucija ima informacije samo za jedan vrtić:

- Čim je to prijavljeno zavodu, znači da je sigurno više od pet mališana obolelo. To nije neuobičajeno za najmlađe vrtićke uzraste, koji još nisu naučeni da pravilno peru ruke i vode računa o higijeni.

- Nekada se kod dece može javiti i bol u stomaku, gađenje prema hrani, nagon za povraćanjem, nekada imaju svrab u predelu guze, a može da se desi i svrab u predelu pupka. Retko se javljaju drugi simptomi, poput koprivnjače ili osipa po telu- kaže dr Milićević.

Ističe da se dijagnostika radi analizom na parazite u stolici, ali i takozvanim perianalnim brisom, gde se lepljiva traka zalepi oko analnog otvora i nakon što se povuče i skine to se analizira pod mikroskopom.

- Terapija je sirupi koji se daju do tri dana uglavnom, i vrlo brzo se očisti stolica od parazita - naglašava dr Milićević i zaključuje:

- Zaraza se može proširiti na ostale ukućane, kao i na decu u kolektivu. Komplikacije koje se mogu javiti su dijareja, anemija, bolni grčevi u stomaku. Roditelji koji primete to kod deteta su dužni da o tome obaveste vrtić, a sve u cilju sprečavanja daljeg širenja parazitarne bolesti. Deca ne treba da idu u vrtić sve dok nalaz stolice na parazite ne bude negativan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike