Grocka prva opština koja je dobila mobilni kontejner za opasan otpad: Evo šta sve može da se baca u njega (FOTO)

28.10.2022

15:13

0

Nikodijević je poručio da kontejneri za sakupljanje opasnog otpada imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine

Grocka prva opština koja je dobila mobilni kontejner za opasan otpad: Evo šta sve može da se baca u njega (FOTO)
Mobilni kontejner za opasan otpad - Copyright Beoinfo

U opštini Grocka pušten je u rad prvi mobilni centar za separaciju i reciklažu opasnog otpada, u kom građani imaju mogućnost da bacaju otpad koji ne bi smeo da se odlaže sa komunalnim ili drugim vrstama otpada koji se reciklira.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević danas je obišao mobilni centar u Grockoj i poručio da kontejneri za sakupljanje opasnog otpada imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine, dodajući da je to predviđeno lokalnim planom za upravljanje otpadom do 2030. godine, saopštila je gradska uprava.

Beoinfo
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević

- Grocka je prva gradska opština koja je dobila mobilni kontejner za opasni otpad, kojim će upravljati opštinsko preduzeće "Eko Grocka", dok će drugi mobilni kontejner biti dodeljen opštini Mladenovac, a preostalih 13 će JKP "Gradska čistoća" rasporediti prema potrebama - rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima građani Grocke u taj kontejner mogu da odlažu stare automobilske gume i akumulatore, motorna ulja, ambalažu od pesticida ili drugih toksičnih materija, dok je decenijama unazad otpad deponovan u Vinči, što je prouzrokovalo velike probleme.

Beoinfo
 

- U toku je finalizacija velikog projekta, tako da sanitarna deponija u Grockoj neće više generisati zagađenje životne sredine, a projekat predviđa i početak proizvodnje toplotne energije u Vinči, što će ujedno biti deo dugoročnog rešavanja pitanja sanitarnog odlaganja otpada, za čiji kvalitetan rad moramo više da se bavimo reciklažom - poručio je Nikodijević.

Preduzeće "Eko Grocka" će, kako je kazao Nikodijević, shodno potrebama donositi odluke o lokacijama na kojima će biti postavljen mobilni kontejner, dok je zadatak preduzeća sada da informiše građane o odlaganju opasnog otpada.

Nikodijević je najavio da će do kraja godine preduzeće "Eko Grocka" dobiti i drobilicu za kabasti otpad, dodajući da je ovo preduzeće dobar primer budući da je ugradnjom specijalnih filtera u toplani praktično eliminisalo emisiju štetnih gasova uprkos činjenici da se koristi ugalj.

Beoinfo
 

- Ipak, postoji još dosta objekata u opštini Grocka kojima je potrebna ugradnja savremenih filtera, a situacija je možda najugroženija u Domu zdravlja, za koji smo se dogovorili da konkuriše preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine za projekte Grada, koji će nakon toga preuzeti finansiranje rešavanja tog problema - rekao je Nikodijević.

On je poručio da je završena sekundarna faza gasifikacije, dodajući da su ipak veliki zagađivači individualna ložišta, kao i da će tako biti sve dok ljudima ne omoguće alternativu.

- Doneli smo takođe i odluku da "Eko Grocka" preuzme i održavanje zelenih površina, za šta će Grad obezbediti novac. Stanovnici Grocke su ravnopravni građani Beograda i sve što radimo ima za cilj poboljšanje kvaliteta njihovog života - zaključio je Nikodijević.

Beoinfo
 

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić je rekao da do sada građani Grocke nisu imali priliku da odlažu opasni otpad na adekvatan način, ali da se to sada promenilo, kao i da će se potruditi da kontejnere koriste na što bolji način.

Direktor preduzeća "Eko Grocka" Nikola Macanović je rekao da je postavljanje mobilnog kontejnera za opasni otpad prvi zajednički projekat sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, ističući da imaju u planu akcije tokom kojih će obilaziti naselja i prikupljati kabasti, ali i druge vrste otpada.

- Imamo mnogo ideja koje želimo da realizujemo, poput toplane u kojoj smo eliminisali štetne gasove, i siguran sam da ćemo uskoro moći da se pohvalimo novim rezultatima - rekao je Macanović.

Događaju je prisustvovala sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike