Poskupljuju studentski domovi u Beogradu: Evo koliko će akademce od 1. oktobra koštati smeštaj i hrana!

11.08.2022

11:45 >> 12:06

0

Autor: 24sedam

Konkurs za smeštaj studenata prve godine studija u studentske domove u Beogradu traje od 1. do 15. septembra

Poskupljuju studentski domovi u Beogradu: Evo koliko će akademce od 1. oktobra koštati smeštaj i hrana!
Studentski grad - Copyright Printscreen/YouTube/ light2tube

Smeštaj i hrana u učeničkim i studentskim domovima od naredne školske godine biće skuplji, a iz Studentskog centra "Beograd" poručuju da će studenti od 1. oktobra dom plaćati od 1.500 do 3.000 dinara u zavisnosti od kategorije smeštaja i broja kreveta u sobi.

Uz cenu hrane u domovima studenti i učenici će mesečno plaćati oko 80 evra, dok će istovremeno studentski krediti i stipendije umesto sadašnjih 8.400 dinara biti oko 13.000 dinara.

Cene za školsku 2022/2023 godinu

- krevet u sobi objekta prve kategorije u studentskim domovima koštaće 2.790, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno
- krevet u sobi objekta druge kategorije će sa 1.430 poskupeti na 2.150 dinara po studentu
- krevet u sobi objekta treće kategorije mesečno plaćati 1.600 dinara, umesto dosadašnjih 1.248 dinara
- krevet u sobi objekta četvrte kategorije, koje ostaju najjeftiniji oblik studentskog smeštaja, umesto dosadašnja 1.144 dinara plaćaće se 1.500 dinara mesečno

- Studentski kredit od 13.000 dinara pokriva izdatke i studentima ostaje još za džeparac - kaže za Tanjug zamenik direktora Ustanove Studentski centar "Beograd" Vladimir Cvijović i dodaje da će studenti za sva tri obroka dnevno plaćati po 266 dinara, umesto dosadašnji 171 dinar.

Printscreen/YouTube/ light2tube
 

On kaže da studenti razumeju situaciju da je opšti rast cena mnogo veći nego što je bio, ali i da su svesni da su cene u domovima i dalje veoma povoljne.

Skuplja i menza

Cene obroka u menzama će biti skuplje sa početkom nove školske godine, pa će se za doručak, umesto 40 dinara, izdvajati 56 dinara, ručak će koštati 120 dinara posle poskupljenja od 48 dinara, a za večeri će se po novim cenama plaćati 90 dinara, umesto dosadašnjih 59.

- Naravno, nijedan student neće reći da se slaže sa povećanjem cena i to je isto razumljivo, ali svesni su da je ovaj odnos cena i kvaliteta koji imaju u Srbiji bolji nego bilo gde u Evropi - kazao je Cvijović.

Konkurs za smeštaj studenata prve godine studija u studentske domove u Beogradu traje od 1. do 15. septembra, a Cvijović je pozvao sve buduće brucoše da se prijave. 

Printscreen/YouTube/ light2tube
 

U Beogradu ima oko 1.400 mesta u domovima.

- Ovaj konkurs je za studente koji se nalaze na državnim fakultetima i upisuju prvi put prvu godinu studija, a za studente starijih godina sledi konkurs od 16. septembra - rekao je Cvijović.

Studenti su u obavezi da od dokumenata ponesu ličnu kartu i indeks, kao i overene fotokopije svedočanstava iz srednje škole, uverenje o materijalnim prihodima po članu porodice i da popune prijavu na mestu gde će se predavati konkursna dokumentacija, a to je Studentski dom "Karaburma".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike