Stavka na računu izazvala haos na mrežama: Studenti moraju da plate "društveni život", a da ne znaju ni šta je (FOTO)

29.09.2022

12:45

0

Autor: M.M.

Otkrivamo da li studenti znaju šta podrazumeva ovaj trošak

Stavka na računu izazvala haos na mrežama: Studenti moraju da plate "društveni život", a da ne znaju ni šta je (FOTO)
studenti - Copyright 24sedam/Profimedia

Pre dva dana na Tviteru je osvanula fotografija računa iz Studentskog grada na Novom Beogradu. Uz redovne stavke i očekivane stavke koje podrazumevaju smeštaj, internet, klimu i administrativne troškove nalazi se i društveni život. Za ovu stavku studenti će morati da izdvoje 50 dinara za četiri dana. 

 

 

Slika je izazvala polemiku na Tviteru, a mnogima nije jasno šta ova "usluga" podrazumeva.

Kako smo saznali od nadležnih novac koji studenti izdvajaju za socijalni život podrazumeva pre svega donaciju studentskim organizacijama, ali se koristi i za organizaciju koncerata.

Plaćaju redovno, ali ne znaju šta

Zanimalo nas je da li su studenti upućeni u to šta podrazumeva stavka "društveni život". Svi redovno izmiruju ovu obavezu, ali većini nije u potpunosti jasno u koje svrhe uplaćuju tu sumu.

Jedna studentkinja rekla nam je kako se često šali na ovaj račun i istakla da ne zna na šta taj novac ide. Ipak, kada smo joj rekli da novac namenjen za društveni život ide na organizaciju raznih manifestacija u okviru samog Studenjaka, bila je oduševljena.

- To je lepa stvar, zašto ne bismo znali za to. Verujem da je onda svima ok da izdvoje taj novac.

Nina živi u Studenjaku i primalac je studentskog kredita. Za nju je, pak, ova stavka čista glupost.

 -Nama stanarina nije skupa, ali mislim da je naplata društvenog života malo potcenjujuća - rekla je kroz smeh.

"Taj novac bi mogao da se uplati u humanitarne svrhe"

Pitali smo i jednog inostranog studenta, i on nije uopšte znao za ovu stavku. Njegovo mišljenje je da 50 dinara nije mnogo, ali i da taj novac može da se uputi na neku drugu adresu, i dao predlog da bi moglo da se uplati u humanitarne svrhe.

Razgovarali smo i sa brucošemm koji se tek doselio u Studentski grad. On prvi put čuje za ovo i nije imao predstavu šta "socijalni život" koji se naplaćuje predstavlja. 

 

Misle da plaćaju igrališta, sprave, TV, račune

Đorđe iz Aranđelovca živeo je u Studentskom gradu dve godine i redovno plaćao naknadu za društveni život. Međutim, nije mu bilo jasno na šta tačno ide taj novac, a njegova pretpostavka je da su u tu cenu bila uključena igrališta, sprave za vežbanje i sala u kojoj se nalazi bilijar i pikado, ali je dodao i da se te aktivnosti svakako dodatno naplaćuju.

Printscreen/YouTube/ light2tube
 

Ističe i da im niko nije objasnio, već da su samo dobijali račun svakog meseca. Cena jeste simbolična, ali mu nikad nije bilo jasno šta je u nju uključeno. Pored toga rekao je i da mnogo studenata ni ne posećuje manifestacije, i da ih niko ne pita da li žele da uključe u svoje redovne troškove i ovu stavku.

Ljubica je godinama živela u Studentskom gradu na Novom Beogradu, a njeno mišljenje je da novac ide za plaćanje TV-a u domu, kao i za plate predsednika Saveza studenata.

Društveni život u "Patrisu" jeftiniji 

I u Patrisu, studentskom domu na Voždovcu "društveni život" nije za džabe. Student Marko nam je rekao da i on uredno plaća ovu uslugu, koja je, sudeći po njegovom računu 35 dinara, ali da nije sigran šta on i kolege tačno plaćaju.

Privatna arhiva/M.M.
 

- Možda to podrazumeva salu za rekreaciju, ili pokriva troškove struje i mesečnih računa. 

Opšti utisak je da je većina studenata mišljenja je da cena jeste simbolična, i da ukoliko se novac stvarno uplaćuje studentskim organizacijama podržavaju ovu odluku.

Bespotrebni troškovi

Razgovorom o društvenom životu, dotakli smo se i stvari kojima studenti nisu zadovoljni i za koje smatraju da stvaraju samo bespotrebni trošak.

Veliki broj njih naveo je uslugu plaćanja telefona kao potpunu besmislicu, zbog vremena u kome živimo i zastarelosti te usluge. 

Profimedia
 

- Plaćao sam tu uslugu 120 dinara, a nikad je nisam koristio. Može da posluži samo u slučaju da se kontaktira portir- rekao nam je Đorđe.

Kao još jednu stavku koja je bespotrebna, Nina je izdvojila mesečno  plaćanje klime koju zimi ne uključuju, a smeta joj i naplata posete i prenoćišta za koju moraju da izdvoje 250 dinara.

- Mislim da je to glupo jer će u nekom trenutku doći neko na nekoliko dana da spava, čime će se prikupiti nepotrebni troškovi.

Većina zadovoljna životom u domovima

Na pitanje da li su zadovoljni životom u studentskim domovima većina je imala pozitivan odgovor.

- Zadovoljan sam. Za 6.000 mesečno možeš pristojno da se hraniš i da dobiješ smeštaj - rekao nam je Marko koji živi u Patrisu i koji je imao sreće da dobije jednu od najvećih studentskih soba u Beogradu.

Printscreen/YouTube/ light2tube
 

Na pitanje od čega zavisi kvalitet smeštaja rekao nam je da je prosek ocena na fakultetu najvažnija stavka, ali i da studenti bodove za dom skupljaju i na osnovu fakulteta na kom studiraju, kao i na osnovu prosečnih mesečnih primanja ukućana.

Poskupljenje od oktobra

Od 1. oktobra studenti će mesečno, u zavisnosti od kategorije doma, za sobu izdvajati između 1.500 i 2.790 dinara. A za sva tri obroka dnevno, izdvajaće 266 dinara.

Đorđe iz Studenjaka rekao nam je da je posećivao i živeo u drugim studentskim domovima u Beogradu, ali izdvaja Studentski grad kao najbolji smeštaj.

- Tu su najbolje sobe, čitaonice, menza ima najviše izbora, a i osoblje je odlično. Pritom je dobra povezanost sa ostalim delovima grada i fakultetima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike