Rešenje na pomolu: Opštine Grocka i Sopot dobijaju gradsku vodu

13.10.2020

15:12 >> 15:14

0

Radovi na delu regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac najavljeni za maj naredne godine, a vrednost investicije je oko 18 miliona evra

Rešenje na pomolu: Opštine Grocka i Sopot dobijaju gradsku vodu
Copyright Pixabay

Višegodišnji problem snabdevanja vodom u beogradskim prigradskim opštinama Grocka i Sopot u narednom periodu trebalo bi da bude rešen. Gradski čelnici početak radova najavili su za maj naredne godine, a vrednost investicije je oko 18 miliona evra.

Nacrt plana detaljne regulacije za deo objekta vodosnabdevanja sa regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac trenutno se nalazi na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je u Grockoj rekao da će ovaj projekat omogućiti redovno snabdevanje vodom čitavog grada, a posebno Grocke, Sopota i Mladenovca.

Vesić je najavio i početak radova na izgradnji vodovodne mreže za naselje Ritopek, čiji će veliki deo dobiti vodu do narednog novembra.

Tender će biti raspisan u januaru, kako bi u maju počelo izvođenje radova, a biće urađeno oko 7,3 kilometara vovododne mreže, kao i dva objekta za vodosnabdevanje. Do kraja godine biće završen i tender za projektovanje vodovoda za više delove ovog naselja.

Beoinfo

– Odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac za Grocku i Vrčin, ukupne dužine 18 kilometara, sa tri crpne stanice i šest rezervoara, biće pušten u funkciju februara 2022. godine. Tender će biti raspisan u februaru sledeće godine, a radovi će početi u maju, sa rokom izvođenja od devet meseci. Nakon toga preostaje šesta i sedma etapa regionalnog vodovoda: Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol, ukupne dužine oko 18 kilometara naveo je Vesić i dodao:

– Radiće se i crpne stanice i sve što ide uz to, a tender će biti raspisan u junu 2021, nakon čega će u roku od nekoliko meseci početi i radovi, sa rokom izvođenja od 18 meseci. Tako će biti rešen problem vodosnabdevanja na teritoriji opštine Grocka – naglasio je Vesić

Zamenik gradonačelnika je dodao da će studija izvodljivosti pokazati da li može da se realizuje dogovor sa Opštinom da se stari sistem pretvori u sistem za zalivanje, jer je ovo, uglavnom, poljoprivredni kraj.

Inače, Grocka je jedina beogradska opština u kojoj čitava sela nemaju vodu za piće. Vodosnabdevanje u ovoj opštini je veliki problem jer se većina domaćinstava snabdeva vodom iz bunara, nedovoljno dobrog kvaliteta zbog visokog nivoa podzemnih voda i nepostojanja kanalizacione mreže.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike