Svi smo se šokirali danas dok smo prelazili Gazelu: Uklonjene reklame otkrile višedecenijsku misteriju (VIDEO)

14.10.2022

09:01

1

Autor: 24sedam

Otkako su parnjače otišle u istoriju, a nad Savom se nadvila Gazela, tako je i vodotoranj ostao da štrči pored najprometnije beogradske ćuprije

Svi smo se šokirali danas dok smo prelazili Gazelu: Uklonjene reklame otkrile višedecenijsku misteriju (VIDEO)
Vodotoranj kod petlje "Mostar" - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sve reklame koje su donedavno "krasile" vodotoranj kraj mosta Gazela sa beogradske strane nedavno su uklonjene.

Naime, mnogi Beograđani koji svakodnevno prolaze Gazelom uglavnom ne znaju čemu služi ova građevina, a većina misli da je ovaj objekat nekakav sastavni deo instalacija koje imaju veze sa saobraćajem na mostu.

Međutim, oni nemaju dodirnih tačaka, osim što su umešni graditelji uspeli da "udenu" Gazelu tako da sačuvaju i ovu staru železničku građevinu.

U pitanju je vodotoranj, koji je nekada opsluživao parne lokomotive na manevarskim prostorima oko Železničke stanice.

Od vodotornja kraj Gazele, nekada važne karike u lancu železničkog saobraćaja, danas je ostala kula koja je donedavno bila zaklonjena bilbordima.

24sedam/Goran Sivački
 

Otkako su parnjače otišle u istoriju, a nad Savom se nadvila Gazela, tako je i vodotoranj ostao da štrči pored najprometnije beogradske ćuprije.

Između dva rata, ali i dugo posle njih, u železničkom saobraćaju lokomotiva na parni pogon bila osnovni pokretač železničkih kompozicija, a da je karakterističan zvuk parnjače iz neizostavan zvižduk, bio "zaštitni znak" vozova koji su tutnjali savskom obalom, pre neko što pristignu u stanicu ili pođu iz nje.

Tornjevi za vodosnabdevanje bili su sastavni deo tog saobraćajnog aparata i njegove infrastrukture, pa je ovaj, u blizini beogradske Železničke stanice bio jedan od mnogih u Srbiji.

24sedam/Goran Sivački
 

Milutin Milanković učestvovao u projektovanju?

Nezvanični podaci govore da je u projektovanju onog tornja koji je postojao između dva rata učestvovao i besmrtni Milutin Milanković.

Beograđani znaju da je ovaj genije dao neprevaziđen doprinos astronomiji, ali je bio i izuzetan građevinski inženjer. Pouzdano se zna da je upravo Milanković bio projektant hangara na Starom aerodromu, od kojih je jedan i danas sačuvan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike