„Nadomak pobede“ - Otvorena manifestacija povodom 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

15.10.2020

12:22 >> 13:08

0

„Nadomak pobede“ - Otvorena manifestacija povodom 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
Copyright Beoinfo

Manifestacija “Nadomak pobede”, koja se održava povodom 75.-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, otvorena je danas u Galeriji “Progres”. Posetioci će do 1. novembra moći da vide izložbu fotografija i plakata iz vremena Drugog svetskog rata, izložbu dela dekorativne i primenjene umetnosti narodnog stvaralaštva i zanata iz Rusije, kao i igrane i dokumentarne filmove sa tematikom Drugog svetskog rata.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da svečano otvori manifestaciju koja je, kako je rekao, dvostrukog karaktera.

– Izložba je rezultat dobre saradnje Beograda i Sankt Peterburga, a kao jedan od dokaza te tvrdnje jeste i izložba dekorativne i primenjene umetnosti narodnog stvaralaštva i zanata iz Rusije, koja se u našem gradu održava već 10 godina, a koju priređuju organizacije iz Sankt Peterburga. Druga specifična vrednost ove izložbe je činjenica da smo je pripremili uz pomoć Ruskog doma, u znak sećanja na 75 godina od pobede nad fašizmom i 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. U pitanju je veoma značajan jubilej, a Grad Beograd je pre nekoliko godina manifestaciju kojom se obeležavaju svi značajni datumi iz tog perioda nazvao „Dani slobode” – rekao je Mladenović.

Beoinfo

Prema njegovim rečima, najznačajniji događaji koji se obeležavaju ovom manifestacijom su oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu – 20. oktobra, i oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu – 1. novembra.

U ime Ambasade Rusije prisutnima se obratio Aleksandar Kananihin, ataše za kulturu, koji je pročitao pismo ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka. Ruski ambasador je u pismu izrazio žaljenje zbog sprečenosti da prisustvuje otvaranju manifestacije i čestitao organizatorima na svemu što su uradili u sklopu priprema za obeležavanje važnih datuma iz istorije.

Manifestaciju organizuje Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt Peterburga i Lenjingradske regije „NVO Dvorana zanata” u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije zanatstva i umetnosti „Nasleđe” i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, kao i uz podršku Turističke organizacije Beograda, Ambasade Rusije u Republici Srbiji i srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike