Pljušte kazne: Stanari Karađorđeve ulice u Zemunu pišu peticije protiv "Oka sokolovog"

16.10.2020

17:30 >> 09:10

0

Parkiranje na trotoaru u Karađorđevoj ulici nije bilo prepoznato kao saobraćajni ili komunalni prekršaj poslednjih 40 godina

Pljušte kazne: Stanari Karađorđeve ulice u Zemunu pišu peticije protiv "Oka sokolovog"
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Stanari Karađorđeve ulice u Zemunu u poslednje dve nedelje dobili su veliki broj kazni od Komunalne milicije i sistema „Oko sokolovo“ zbog nepropisnog parkiranja, zbog čega su predsednici skupština 15 stambenih zajednica, koji predstavljaju više od 2.500 stanara, uputili nadležnima u Skupštini grada dve peticije i zahtev.

Naime, dovoljnog broja označenih parking mesta u ovoj zemunskoj ulici nema. Prošle godine zonirana je desna strana ulice (smer ka Zemunu), dok leva, neparna, nije.

Kako kažu stanari Karađorđeve, da je tada zonirana i leva strana ulice, sada ne bi bili u ovom problemu, zato što većina njih svakako plaća mesečnu kartu za parkiranje u plavoj zoni, koja se nalazi sa desne strane ulice.

Printscreen/Google Maps

Iako stanari Karađorđeve već 40 godina parkiraju svoje automobile i na levoj strani, pre dve nedelje vozila sistema „Oko sokolovo“, koja prolaze kroz ovu ulicu, počela su naplatu kazni za nepropisno parkiranje, pa tako sada neke porodice moraju da plate i po više od četiri kazne, što nije mala cifra, kada se uzme u obzir da je cena jedne kazne 5.000 dinara.

– Parking mesta nema dovoljno, sa obe strane ulice su višespratnice. Mi nismo ni znali da smo u prekršaju kada ostavljamo svoja vozila na levoj strani ulice, veliki broj stanara čak i plaća mesečnu kartu za parkiranje u plavoj zoni koja se nalazi na desnoj strani ulice. Trebalo bi da se uvede zona i na levoj strani ulice, a ne da nam se zabrani parkiranje, i sankcioniše kaznama, pošto mi jednostavno nemamo gde da se parkiramo – kaže za 24sedam jedan od nezadovoljnih stanara Karađorđeve ulice.

Stanari stambenih zajednica Karađorđeve ulice 1 – 21 poslali su zahtev nadležnima u Skupštini grada, u kojem traže uvođenje zonskog sistema JKP „Parking servisa“, uklanjanje velikog broja automobila neregistrovanih duže od šest meseci, prestanak sankcionisanja parkiranja na neparnoj strani ulica Stevana Markovića i Karađorđeva i parnoj strani Avijatičarskog trga, kao i oslobađanje obeleženih parking mesta u plavoj zoni zauzetih od strane nelegalnih letnjih bašti i žardinjera.

U saopštenju koje su stanari izdali navodi se i da iako masovno plaćaju mesečnu kartu za parkiranje u plavoj zoni, koja se proteže trotoarom parne strane Karađorđeve ulice, broj parking mesta i dalje ne pokriva osnovne potrebe građana iz ove ulice.

Osim toga, kako kažu, 13-15 parking mesta je nelegalno zauzeto od strane privremenih lokala koji se nalaze uz ulicu.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Ovim smo svi bili zatečeni jer se znak koji je postavljen na početku Karađorđeve ulice (smer ka Beogradu) odnosi na parkiranje i zaustavljanje na kolovozu, s obzirom na značenje znaka u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, bez dodatnog obaveštenja o zabrani parkiranja na trotoaru – navodi se u saopštenju, i dodaje da je navedeni trotoar pre nekoliko godina rekonstruisan tako da su ivičnjaci oko stabala postavljeni pod uglom u odnosu na ulicu i zgradu, upravo da bi stanari mogli da parkiraju vozila, omogućavajući kretanje pešaka.

Naglašavaju i da parkiranje na trotoaru u Karađorđevoj ulici nije bilo prepoznato kao saobraćajni ili komunalni prekršaj poslednjih 40 godina, te da se kretanje pešaka odvijalo neometano.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike