Deca Beograda: Filip Filipović - višestruki olimpijski, svetski i evropski šampion se oprostio od "srpskih delfina"

21.08.2022

17:45

0

Rođeni Beograđanin je višestruki olimpijski, svetski i evropski šampion

Deca Beograda: Filip Filipović - višestruki olimpijski, svetski i evropski šampion se oprostio od "srpskih delfina"
Copyright Filip Filipović/ MN Press

Kapiten vaterpolista Srbije Filip Filipović juče se na bazenu "Milan Gale Muškatirović", zajedno sa svojim delfinima, emotivno oprostio od reprezentacije pred brojnim navijačima. 

- Ovo je jedna od retkih utakmica kada smo više gledali ka tribinama u naše najmilije. Hvala im mnogo na ovoj večeri. Pamtićemo ovo celog života. Ovi momci su obeležili više od decenije svetskog vaterpola. Hvala VSS što je organizovao ovaj oproštaj za nas. Bilo je emotivno, mislli smo da će biti i gore, ali smo imali dobru pripremu. Uživanje je večeras bti Srbin i oprostiti se na ovakav način - rekao je Filipović novinarima posle oproštajnog meča.

Rođeni Beograđanin je višestruki olimpijski, svetski i evropski šampion, više puta proglašavan za najboljeg svetskog i evropskog vaterpolistu. Sa četiri medalje, uključujući dve zlatne, jedan je od najtrofejnijih srpskih olimpijaca.

24sedam/Katarina Mihajlović
Filip Filipović

Filipović je vaterpolo počeo da trenira sa sedam godina u školi Partizana, a sa 22 je već potpisao ugovor sa italijanskim gigantom Pro Rekom. 

U prvoj sezoni igrao je zajedno sa Vanjom Udovičićem i Slobodanom Nikićem, kada su došli do naslova prvaka Evrope, Italije i Superkupa Evrope. U narednoj sezoni stigao je do titule u Prvenstvu Italije i Evropi. U sezoni 2011/2012 pored titule u Italiji osvojio je Regionalnu ligu. Pred početak Olimpijskih igara 2012, Pro Reko je odlučio da zbog finansijskih problema da otkaz svim strancima.

Nakon Olimpijskih igara u Londonu, Filipović se vratio u srpski vaterpolo. Nakon razgovora sa Partizanom i Zvezdom, odlučio se da prihvati ponudu Radničkog iz Kragujevca. Tamo je proveo dve godine i osvojio Kup Evrope 2013, a naredne godine bili su vicešampioni Evrope.

MN Press
 

Kada je reč o svetskim prvenstvima, srpski delfin je debitovao u Melburnu 2007. kada je domaći tim porazom od Španije zauzeo četvrto mesto. Na narednom, u Rimu 2009. po prvi put pod imenom Srbija došao je do zlatne medalje i uz 20 golova bio najbolji strelac turnira

U Šangaju 2011. poražen je u finalu, ali je proglašen za najboljeg igrača prvenstva. Bio je učesnik Svetskog prvenstva 2013. u Barseloni kada je Srbija završila kao sedma, ali i one koja je u Kazanju 2015. došla do zlatne medalje. 

Na poslednjem odigranom šampionatu sveta, u Budimpešti 2017. osvojio je bronzu. Odlukom selektora da odmori standardne igrače, propustio je Svetsko prvenstvo 2019.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike