U slavu slobode: Gradski čelnici položili vence u čast oslobodiocima Beograda

20.10.2020

12:23

0

U slavu slobode: Gradski čelnici položili vence u čast oslobodiocima Beograda
Copyright Beoinfo

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, gradski čelnici su položili vence na više lokacija širom prestonice.

Vence su na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda 1944. položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, kao i predstavnici nekoliko ambasada u Srbiji među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Tom prilikom gradonačelnik Beograda je istakao da se na današnji dan sa ponosom i velikom tugom sećamo boraca koji su dali živote za slobodu Beograda.

 

– Odbijanje da se pogne glava pred nadmoćnim neprijateljem su pokazali narodi Jugoslavije, a pre svega sami Beograđani, koji su upravo na ovaj datum pre 76 godina udahnuli vazduh prepun barutnog dima i gareži ali, svejedno sladak, jer je to bio vazduh prave slobode. Čak 1.287 dana trajala je okupacija Beograda od nacističkih snaga i uništenje koje je naša prestonica pretrpela u Drugom svetskom ratu možda je i najveće od svih 44 rušenja doživljenih u preko 115 ratova koji su se vodili oko njega i za njega – istakao je gradonačelnik.

Beoinfo

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je svim Beograđanima čestitao 76. godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

– Ovo je svakako jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada i mi smo vrlo ponosni na sve koji su učestvovali u “Beogradskoj operaciji” i dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodi – rekao je Nikodijević.

U okviru programa „Dani slobode 2020”, predstavnici Grada Beograda odali su poštu i položili venac na Spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić tom prilikom je svima čestitao Dan slobode, odnosno 76. godišnjicu otkada je zajedničkom akcijom jedinica Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOVJ, predvođenih maršalom Tolbuhinom i generalom Dapčevićem, naš grad oslobođen posle 1.287 dana nacističke okupacije.

– Za to vreme Beograd je postao grad heroj. Najpre je zverski razoren u nacističkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine, potom je stotine hiljada ljudi prošlo kroz koncentracione logore “Banjica” i “Staro sajmište”, a mnogi od njih su izgubili i živote na strelištu u Jajincima. Beograd se ipak nije dao i borio se za svoju slobodu. Zato se danas sa ponosom sećamo svih heroja koji su dali živote za tu slobodu: 943 pripadnika Crvene armije i 2.953 pripadnika NOVJ, a uz njih i mnogih Beograđanki i Beograđana – istakao je Vesić i dodao da ovaj dan nije samo prilika da slavimo našu slobodu, već i da se podsetimo na čvrsto srpsko-rusko prijateljstvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike