Početak grejne sezone doneo probleme pojedinim građanima: Dnevno skoro 1.200 primedaba

31.10.2020

12:46 >> 14:00

0

Ukupna kvadratura prostora koji se u Beogradu greje je 22,5 miliona kvadratnih metara

Početak grejne sezone doneo probleme pojedinim građanima: Dnevno skoro 1.200 primedaba
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Grejna sezona zvanično je otvorena 15. oktobra, a kao po pravilu, i ove godine početak su obeležili mnogobrojni problemi.

Kako kažu u JKP “Beogradske elektrane”, u Beogradu je od početka sezone na dnevnom nivou bilo između 1.100 i 1.200 primedaba građana, što je uobičajen broj. Skoro 90 odsto tih reklamacija, koje se pre svega odnose na negrejanje celih objekata i curenja vode iz instalacija, tiču se neispravnosti kućnih instalacija koje su u nadležnosti građana.

Izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije u JKP “Beogradske elektrane” Ivana Kalanja rekla je za Tanjug da se broj primedaba smanjuje i da ih je u ponedeljak bilo 800, te da će za dan-dva to doći na minimalan nivo.

– Od početka sezone na toplotnim izvorima nismo imali kvarove koji bi ugrozili isporuku toplotne energije, ali kada je u pitanju toplovodna mreža, 1.600 kilometara od kojih su najstarije deonice stare i više od 50 godina, bez obzira na to što svake godine menjamo određen broj kilometara te mreže, i dalje ima mesta gde je to dotrajalo i obično kada prvi put zagrejemo sistem, pošto se na temperaturi sve širi, pa i cevi, može da dođe do curenja na toplovodima – pojasnila je Ivana Kalanja.

Profimedia

Podsetila je i da je Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom i pravilima o radu distributivnog sistema definisano da se, kada je spoljašnja temperatura duže od dva sata 15 stepeni ili viša, isporuka toplotne energije prekida i da taj prekid ne sme da bude kraći od četiri sata.

Ukupna kvadratura prostora koji se u Beogradu greje je 22,5 miliona kvadratnih metara, od čega je 17,8 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, dok se ostatak odnosi na poslovni prostor.

Hladni domovi na Novom Beogradu

Pixabay/USA-Reiseblogger

Stanari dela Ulice omladinskih brigada na Novom Beogradu, od početka grejne sezone do danas nisu se ogrejali. Naime, prošlog četvrtka pukla je toplovodna cev, zbog čega su žitelji četiri ulaza ostali bez grejanja.

Kako kažu, danima su zvali dispečerski centar, ali je telefon bio zauzet. Kada im se neko konačno javio, kratko su im rekli da ne znaju kada će dobiti grejanje, jer u JKP “Beogradske elektrane” trenutno nema varilaca.

U toku jučerašnjeg dana, ekipe ovog komunalnog preduzeća izašle su na teren, i kvar bi trebalo da bude otklonjem u najkeaćem roku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike