Izgradnja metroa se nastavlja: Austrijanci će biti savetnici za realizaciju projekta

21.10.2020

12:44 >> 12:58

0

Izgradnja metroa se nastavlja: Austrijanci će biti savetnici za realizaciju projekta
Copyright Printscreen/Youtube/Milan Aksentijević

Preduzeće “Beogradski metro i voz” odabralo je Austrijance za savetnike prilikom realizacije projekta BG metro, čija bi izgradnja trebalo da počne dogodine, a čija je vrednost ugovora 86,9 miliona dinara sa PDV-om.

Naime, na tenderu koji je raspisan ove godine, stigle su dve ponude, a prvo mesto su odneli Austrijanci, koji će biti zaduženi za praćenje i ocenjivanje izrade studije opravdanosti sa idejnim projektom i studije o proceni uticaja na životnu sredinu, praćenje planirane dinamike realizacije aktivnosti na projektu…

Printscreen/Youtube/Milan Aksentijević

Za gradnju infrastrukture trebalo bi da budu zaduženi Kinezi, koji će obavljati teške poslove, dok će Francuzi, koji su duže od decenije u Beogradu prisutni prilikom planiranja metroa, biti angažovani za sama vozila i kompletnu tehniku.

Podsetimo, Linija 1 bi trebalo da poveže Železnik i Mirijevo, ukupne dužine 21,3 km sa 23 stanice, dok bi Linija 2 povezala Železničku stanicu Zemun i Mirijevo, ukupne dužine 19,2 km sa 20 stanica. One će se ukrštati na Savskom trgu.

Promo/Grad Beograd/Luka Puljević

Linija 3 bi trebalo da poveže Voždovac i Novi Beograd, trasom kroz najuži centralni deo grada, a zasada postoje dve opcije kuda bi tačno ta linija prolazila.

Predviđeno je da većina trase linija 1 i 2 bude ispod zemlje, a na površini će se nalaziti stanice „Železnik“, „Ranžirna“ i „Makiš“. Plitke podzemne stanice biće na dubini od 10 do 16 metara, a duboke podzemne i do 38 metara ispod površine.

Najdublja stanica trebalo bi da se nalazi na Liniji 2, kod Cvetkove pijace, i biće čak 38 metara ispod zemlje, dok će na Liniji 1 to biti stajalište kod Mosta na Adi, 30 metara ispod površine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike