Opština Zemun kao veliko gradilište: U planu izgradnja novog keja, obnova Glavne ulice i spomenik Branku Pešiću

23.10.2020

13:51

0

U planu za narednu godinu nalazi se i izgradnja garaže na platou ispred KSC Pinki, najavio je zamenik gradonačelnika

Opština Zemun kao veliko gradilište: U planu izgradnja novog keja, obnova Glavne ulice i spomenik Branku Pešiću
Copyright Pixabay

Na opštini Zemun naredne godine planirane su velike rekonstrukcije, poput Keja oslobođenja, kao i izgradnjom novog keja koji će se prostirati do Pupinovog mosta, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prilikom obilaska ove opštine.

Naime, Vesić je sa novoizabranim rukovodstvom razgovarao o budućoj saradnji i zajedničkim projektima.

Tom prilikom je istakao da će ova opština i naredne godine biti veliko gradilište, bez obzira na smanjene prihode koji su rezultat ekonomskih posledica uzrokovanih virusom korona.

– Sledeće godine počećemo rekonstrukciju Keja oslobođenja, koji će biti obnovljen kao što su Savski kej i Sava promenada, pa će konačno da zablista u punom sjaju. Zajedno sa JP „Srbijavode” nastavićemo da gradimo novi kej sve do Pupinovog mosta, a to je takođe projekat koji ćemo početi tokom sledeće godine. Osim toga, započeli smo projektovanje pešačko-biciklističkog mosta Lido – Kej oslobođenja, te očekujemo da ono bude završeno tokom sledeće godine, kako bismo 2022. godine mogli da počnemo sa izgradnjom mosta – najavio je Vesić.

Printscreen/YouTube

U planu za narednu godinu nalazi se i izgradnja garaže na platou ispred KSC “Pinki”.

– Osim toga, Grad Beograd će pokušati sa privatnim vlasnicima „Pinkija” da reši problem u smislu da ga Grad Beograd preuzme zato što sada propada i treba da bude vraćen Zemuncima – rekao je zamenik gradonačelnika.

Gradonačelnik je najavio takođe da rekonstrukcija Glavne ulice u Zemunu počinje 2022, kada će biti završen i Kej oslobođenja, te da će ispred zgrade Opštine Zemun biti podignut spomenik Branku Pešiću.

– Za Zemunce je najbitnije da ćemo do kraja naredne godine krenuti sa izgradnjom metroa. Počinjemo sa depoom u Makiškom polju i očekujemo da će metro biti gotov do 2027. godine. Jedna od dve linije, koje radimo istovremeno, ići će kroz Zemun, a početna stanica će biti tamo gde je danas Železnička stanica „Zemun”. To znači da će kvalitet života ljudi u Zemunu biti potpuno drugačiji – naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Grada Beograda, Goran Vesić
ATA Images/Antonio Ahel

Pojasnio je da se putem projekta širenja BG voza povezuje Železnička stanica u Zemunu sa Surčinom i Obrenovcem.

– Danas smo razgovarali o tome šta je sve potrebno uraditi u Ugrinovcima, Altini, Busijama i svim naseljima u okolini Zemuna. Napravićemo plan za svaku od tih celina koji će imati trajanje od deset godina – istakao je Vesić.

Dodao je da je za građane Zemuna posebno važno da se završava projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, te da više neće biti otpadnih voda koje će se iznad Zemuna ispuštati i zagađivati Dunav i Savu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike