Gradonačelnik kome prestoničani mnogo duguju: Tokom mandata Vlade Ilića Beograd je postao svetska metropola

25.10.2020

07:00 >> 08:10

0

Nije moguće nabrojati sve što je urađeno za vreme njegovog mandata - od Vukovog spomenika i desetak novih škola, preko Starog sajmišta, Zoološkog vrta i D

Gradonačelnik kome prestoničani mnogo duguju: Tokom mandata Vlade Ilića Beograd je postao svetska metropola
Vlada Ilić - Copyright Vikipedia/Photo joiner

O Vladi Iliću govori se kao o prvom modernom gradonačelniku Beograda i čoveku kome Beograđani mnogo duguju.

Na mesto prvog čoveka naše prestonice došao je 10. januara 1935, a za vreme njegovog mandata, tačnije do 13. septembra 1939, Beograd je postao prava svetska metropola.

Gradonačelnik za primer

Nije moguće nabrojati sve što je urađeno za vreme njegovog mandata – od Vukovog spomenika i desetak novih škola, preko Starog sajmišta, Zoološkog vrta i Dezinfekcionog zavoda, pa sve do Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Doma dečje zaštite u Zvečankoj ulici, Gradske bolnice, i Poliklinike za kožne i venerične bolesti.

Beogradski zoološki vrt

Položen je i kamen temeljac za izgradnju hrama Svetog Save, a takođe, završen je i Dom narodne skupštine i otvoren za javnost Muzej kneza Pavla (današnja rezidencija predsednika Srbije).

Bivši gradonačelnik je otvorio i most Kralja Petra II, koji je spajao Beograd i Pančevo (današnji “Pančevac”), a sa radom je krenula i prva tramvajska linija, koja je spojila Beograd sa Zemunom i uputila prestoničane na drugu stranu reke.

Most kralja Petra II (današnji Pančevački most) Istorijski arhiv u Pančevu

Najznačajniji projekat u nepunih pet godina njegovog mandata je otvaranje Beogradskog sajma, koji je predstavljao simbol ekonomskog uspona prestonice u međuratnom periodu.

Beogradski sajam Vikipedia

Prvi beogradski sajam je održan pre tačno 80 godina, od 11. do 21. septembra 1937. godine, a na prvom sajmu automobila izlagali su Mercedes, Škoda, Opel, a na jesenjem sajmu 1938. prvi put na Balkanu pojavio se televizor na štandu „Filipsa”.

Progon i zarobljeništvo

Gradonačelnik Vlada Ilić Wikipedia

Početkom Drugog svetskog rata, Vlada se povukao sa funkcije gradonačelnika i nastavio je sa industrijskim radom u svojim fabrikama.

Posle rata, Ilić je uhapšen i osuđen na kaznu zatvora od deset godina i na konfiskaciju celokupne imovine. Glavna krivica Vlade Ilića, kako se navodi u presudi, bila je ta što su njegove fabrike radile tokom rata i na taj način “jačale ratni potencijal okupatora”.

https://24sedam.rs/vesti/beograd/bivsi-gradonacelnik-beograda-dobija-spomenik-na-starom-gradu/

Pričalo se da je bivšeg gradonačelnika Beograda od pogubljenja spasao lično VInston Čerčil koji je intervenisao kod Josipa Broza Tita. Umesto toga, proveo je sedam godina u zatvoru u Sremskoj Mitrovici gde su mu bivši radnici donosili pakete. Pušten na slobodu krajem 1951. godine, ali ubrzo je doživeo šlog i umro u mansardi svog rođaka, 3. jula 1952. Sahranu su mu organizovali nekadašnji radnici.

Okružni sud u Beogradu je februara 2009. usvojio zahtev za rehabilitaciju Vlade Ilića i ništavnom proglasio presudu Vojnog suda iz 1946. godine. U obrazloženju piše da je Ilić “morao da bude proglašen narodnim neprijateljem da bi ta osuda bila osnov i opravdanje za državu, da preuzme njegovo bogatstvo”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike