Ukinuta zebra u centru grada: Građani po navici i dalje tu prelaze, a nadležni najavljuju još promena

28.10.2020

12:00 >> 20:12

0

Autor: Jovana Vrećo

U Bulevaru despota Stefana postavljena je zaštitna ograda i semafor

Ukinuta zebra u centru grada: Građani po navici i dalje tu prelaze, a nadležni najavljuju još promena
Copyright Printscreen/ Facebook

Pešački prelaz na raskrsnici Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana, koji je ukinut pre nekoliko dana, izazvao je konfuziju i nezadovoljstvo među pešačima koji svakodnevno na tom potezu cirkulišu.

Uklanjanje zebre na početku Bulevara despota Stefana dovelo je do postavljanja zaštitne ograde, koja bi trebalo da onemogući sugrađanima prelazak ulice, međutim, pešaci po navici i dalje tuda idu.

Uz sve to, postavljen je i semafor oko 30 metara niže, na ulazu u Skadarliju, kod stajališta taksi prevoznika, dok je pešački prelaz, koji je bio nekoliko metara niže, a kojim se prelazilo direktno do stajališta javnog gradskog prevoza – ukinut.

Povodom uklanjanja pešačkog prelaza na ovom potezu oglasila se i Inicijativa “Ne davimo Beograd”, koja predlaže promenu saobraćajne paradigme i radikalnu reformu javnog prevoza, kao i velika ulaganja u održive modele urbanog kretanja, kao što su biciklizam i pešačenje.

– Saobraćajne gužve u našem gradu mogu se rešiti jedino ako ljudima ponudimo kvalitetan javni prevoz, biciklističku infrastrukturu i neometano kretanje pešaka, tako da smanjimo broj automobila na ulicama – navode iz ove inicijative.

Printscreen/ Facebook

S druge strane, iz Sekretarijata za saobraćaj za ovaj postupak imaju objašnjenje:

– Ukidanje pešačkih prelaza u Bulevaru despota Stefana, Ulici Braće Jugovića, kao i ranije ukinuti u Dečanskoj ulici kod Doma omladine, ima za cilj povećavanje protočnosti vozila u levom i desnom skretanju na raskrsnicama, a sada je osetno poboljšanje protočnosti evidentno za vozila javnog gradskog prevoza u Dečanskoj ulici kod Doma omladine.

Takođe, saopštili su da saobraćajni režim, koji je primenjen na potezu od Bulevara despota Stefana do Terazijskog tunela, predstavlja deo rešenja dobijenog na osnovu studije, koju je za potrebe ovog sekretarijata izradio Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, kao najeminentnija institucija u ovoj oblasti u našoj zemlji.

– Primenjenim saobraćajnim rešenjem povećana je bezbednost kretanja pešaka i vozila, smanjen je broj konfliktnih tačaka između pešaka i drumskih vozila, povećana protočnost dinamičkog saobraćaja i smanjeno aerozagađenje – istakli su iz sekretarijata i najavili da će u narednom periodu vršiti analize pešačkih i tokova vozila na ovoj lokaciji, kao i da će preduzeti neophodne mere i izmene režima saobraćaja ukoliko to bude bilo potrebno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike