Oko 70 kamera visoke rezolucije biće postavljeno u ovom delu Beograda, evo šta će da snimaju

10.06.2022

11:08

0

Nadležni tvrde da će biti bezbednije mesto za turiste, ali i sve sugrađane, koji ga, čak i kad ne šetaju često tuda, uvek nose u srcu

Oko 70 kamera visoke rezolucije biće postavljeno u ovom delu Beograda, evo šta će da snimaju
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Na Beogradskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan uskoro bi trebalo da bude postavljen video-nadzor i to na 64 lokacije.

Mnogo koraka napravi obezbeđenje čuvajući najveći park u Beogradu, površine preko 60 hektara. Od 1946. godine je pod zaštitom države, a sada će dodatno biti zaštićen sa 67 kamera koje će nadgledati 20 spomenika od kuturnog značaja i oko 2.450 stabala.

Profimedia
 

Fizičko obezbeđenje je neophodno na Kalemegdanu jer se tokom sezone, u proseku, mesečno spreči petnaestak krađa i pedesetak puta interveniše zbog narušavanja javnog reda i mira.

- Kamere će biti postavljene do kraja godine, odnosno, puštene u rad, što znači da smo mi sada na nekih 80 odsto grubih radova. To su ogromni poslovi i bitno je da radovi idu planiranom dinamikom - rekla je Simona Stanković iz JP Beogradska tvrđava za RTS.

Na 64 lokacije biće postavljeno 67 kamera visoke rezolucije sa ciljem da se snime i kazne svi koji uništavaju tvrđavu, sede na bedemima, ispisuju grafite ili kradu statue. Najveća šteta je napravljena u maju 2020. godine, kada je u Barutani oštećena rimska statuta iz drugog veka.

- To mi moramo da sankcionišemo i mislimo da ćemo najefikasniji način postići postavljanjem kamera odnosno video-nadzora, jer svaki taj spomenik i skidanje grafita košta.

Naše obezbeđenje je tu, radi svaki dan 365 dana, ali postoje stvari koje ne mogu da se spreče jer mi ne naplaćujemo ulaz u tvrđavu - istakla je Simona Stanković iz JP Beogradska tvrđava.

Nadležni tvrde da će Kalemegdan biti bezbednije mesto za turiste, ali i sve Beograđane, koji ga, čak i kad ne šetaju često tuda, uvek nose u srcu.

Prvi novac za uređivanje Kalemegdana dao je Nikola Pašić, tadašnjih 10 hiljada dinara, a za video-nadzor Grad je sada izdvojio 52 miliona dinara, da Kalemegdan posećuju i buduće generacije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike