Sve spremno: Otvara se najveći tržni centar u ovom delu Evrope - "Galerija Beograd"

29.10.2020

19:20 >> 07:38

0

Prostire se na 300.000 kvadratnih metara, veličine je kao 40 fudbalskih terena i sadržaće oko 300 lokala i više od 50 kafića

Sve spremno: Otvara se najveći tržni centar u ovom delu Evrope - "Galerija Beograd"
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Radovi na izgradnji najvećeg šoping centra u ovom delu Evrope – “Galerije Beograd” – završeni su, a svečano otvaranje zakazano je za petak u 10 časova.

Novi tržni centar je izgrađen u okviru projekta “Beograd na vodi”, u koji će biti uloženo oko 3,5 milijarde dolara. “Galerija Beograd” nalazi se na samoj obali reke Save i prostire se na 300.000 kvadratnih metara. Ukupna površina prostora za izdavanje je 93.000 kvadrata, a izgrađena je i velika garaža sa 3.600 parking mesta.

Predsednik Vučić prilikom obilaska radova na galeriji Printscreen/ Instagram/ @buducnostsrbijeav

Eksterijerom tržnog centra dominiraju kamen i staklo, a svaka “ulica” i “trg” unutar centra dizajnirani su u posebnom stilu i inspirisani su duhom Beograda.

“Galerija Beograd” je skoro tri puta veća od tržnog centra “Ušće”, i veličine je kao 40 fudbalskih terena, a u njoj će biti oko 300 lokala i više od 50 kafića.

Ugrađeno je čak 50 pokretnih stepenica, a ukupna površina “ulica” je 34.000 kvadrata, pa ukoliko posetioci žele da obiđu čitav tržni centar, moraće da prepešače i do pet kilometara.

Atrakcija za sve posetioce biće i krov centra, “Skywalk”, čijih će 60 odsto ukupne površine biti pokriveno zelenilom.

“Galerija” će biti najveći regionalni šoping centar, a čak 20 odsto ukupne površine predviđeno je za restorane i kafiće. Takođe, izgrađen je i multipleks bioskop, veličine 4.000 kvadrata, sa više od 1.700 mesta u devet sala.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Beograd na vodi“, inače, najveći je graditeljski poduhvat na teritoriji prestonice u poslednjih nekoliko decenija.

Buduće moderno gradsko jezgro prostiraće se na 1,8 miliona kvadratnih metara, a planirana je izgradnja 7.000 stambenih jedinica za oko 14.000 stanovnika.

Pored stambenih zgrada, na prestižnoj lokaciji biće izgrađeni i hoteli različitih kategorija, restorani, obrazovne ustanove, moderne zdravstvene službe, šetalište uz reku dugačko 1,8 kilometara, kao i parkovi s nizom zabavnih sadržaja.

Takođe, prestonica će dobiti i novi simbol, Kulu Beograd, koja će sa svojih 40 spratova i 168 metara visine biti najviša zgrada u Beogradu, a u okviru nje će se nalaziti i hotel. Prema najavama, budući simbol grada, trebalo bi da bude završen krajem 2021. godine.

U okviru “Beograda na vodi”, do sada su kompletno izgrađene tri stambeno-poslovne višespratnice, trenutno su u toku radovi na još nekoliko zgrada, a plan je da se izgradi još 16 stambeno-poslovnih kompleksa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike