Marija krenula iz Borče, pa osvojila svetsko srebro: Dugo je trenirala, a onda je donela odluku koja je bila presudna (FOTO)

27.05.2022

06:45

0

Marija Mičev briljirala i osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u paratekvondou 2019, a pre toga se okitila sa dve bronze na evropskim prvenstvima

Marija krenula iz Borče, pa osvojila svetsko srebro: Dugo je trenirala, a onda je donela odluku koja je bila presudna (FOTO)
paraolimpijci Borča (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Da bi postao šampion, moraš verovati u sebe i kad niko drugi ne veruje.

Ovaj citat poznatog američkog boksera Šugar Reja Robinsona, mahera u toj borilačkoj veštini, teško bi mogao da se odnosi na našu mladu šampionku u paratekvondou Mariju Mičev (26), koja je pre sedam dana okitila Srbiju još jednom srebrnom medaljom, i to sa Evropskog prvenstva u Mančesteru. Jer ona i te kako ima podršku i ljude koji veruju u nju!

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Da ovo nije njen prvi veliki uspeh svedoči činjenica da je briljirala i osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u paratekvondou 2019, a pre toga se okitila sa dve bronze na evropskim prvenstvima.

Kako Marija kaže za 24sedam, svaka medalja i uspeh joj znače, a na ovu je još ponosnija zbog činjenice da ju je osvojila upravo trenirajući sa svojim bratom Milanom (32), koji se tekvondoom bavi 24 godine, tako da se u njihovom slučaju može reći da je podrška porodice najbitnija.

Naime, pre nešto više od godinu i po, njen brat je osnovao klub "Imugi", tako da je on tek počeo svoj "sportski život" i za njega će se nesumnjivo tek čuti. Pored Marije, koja zbog svog hendikepa trenira paratekvondo, Milan ovoj borilačkoj veštini podučava i decu.

Na pitanje kako se brat i sestra slažu na treningu i u ringu, oboje sa osmehom kažu da je, uprkos njihovim karakterima, taj odnos znatno bolji otkako zajedno treniraju u klubu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na treningu se nikada ne posvađaju, ali van "borbenog polja" zna da padne neka varnica, ali ona prava bratsko-sestrinska, koja brzo prođe.

- Definitivno nas je tekvondo zbližio. Ljubav prema ovom sportu je nešto što oboje gajimo - naglasili su oni.

Odluka da se prebaci u bratov klub i tu nastavi svoje podvige Marija je donela pre pola godine.

- Osetila sam da mi je potrebna promena energije i da stagniram. I u prethodnom klubu mi je bilo dobro, ali nisam se pokajala. Ovde sam dobila neku novu energiju i nastavila da se usavršavam i dobijam ono što mi je potrebno, podstrek da svaku sledeću borbu jedva dočekam - rekla je Marija.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Za prvo svetsko prvenstvo pripremala se oko dva meseca. Medalju nije uzela, ali je bila zadovoljna postignutim i dobila dodatno samopouzdanje da nastavi da se bavi ovim sportom i učestvuje na takmičenjima.

Ovaj sport joj je omogućio da obiđe Evropu i druge kontinente, ojača samopouzdanje, upozna mnogo ljudi i stekne prijatelja. Baš kao što se desilo i sa Mišom Gavrilovićem (23), koji je u klubu "Imugi" završio spletom čudnih, ali sudbinskih okolnosti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Radio sam na jednoj pumpi u Inđiji, gde živim. Marijini i Milanovi roditelji su se tu zatekli, i kada su videli da imam invalididet kao njihova ćerka, a istovremeno su tada znali i da njihov sin planira otvaranje kluba za tekvondo, ali i paratekvondo, odlučili su da me pozovu. Prihvatio sam poziv na prvu. Iako sam se do tada bavio isključivo plesom, dao sam sebi šansu i nisam se pokajao. Uživam u ovom sportu i pronašao sam se u njemu - ispričao je Miša za naš portal.

On dodaje kako mu prija atmosfera na treninzima, te da mu je bitno što uvek postoji dogovor, ali pre svega jedno životno prijateljstvo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ipak, iako nemaju previše slobodnog vremena, jer treniraju svakog dana sem nedelje - a pogotovo je tempo pojačan pred takmičenja, kojih ima dosta u godini - ono malo što imaju nastoje da provedu družeći se ili uživajući u još nekim svojim hobijima.

Sledeći cilj, kako Mariji tako i Miši, jeste odlazak na Paraolimpijadu 2024. godine u Pariz. Oni će sigurno da treniraju i dalje puno parom, a nama ostaje da im poželimo sreću i uspeh u svim daljim takmičenjima!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike