U ovom beogradskom muzeju osećate se kao u Parizu: Nalazi se na mestu škole koja je jedinstvena na Balkanu (FOTO)

19.05.2022

07:45

0

Žarkovo je jedan od najstarijih delova Beograda, postojalo je pre nego što je nastala opština Čukarica

U ovom beogradskom muzeju osećate se kao u Parizu: Nalazi se na mestu škole koja je jedinstvena na Balkanu (FOTO)
izložba Žarkovo Žarkovo - Copyright 24sedam/Jovana Beloica

Staroj školi na Čukarici udahnut je novi život kada je pre dva dana u ovom objektu, koji datira iz sredine 19. veka, na radost mnogih sugrađana tog kraja otvoren dugoočekivani Zavičajni muzej Žarkova.

Upravo ta škola jedna je od najstarijih na teritoriji Balkana, što za ovaj kraj predstavlja jedno bogatstvo istorije, koje će na ovaj način biti sačuvano.

Istoričarka umetnosti i kustoskinja Danijela Odabašić za 24sedam ističe da su sugrađani sa velikim entuzijazmom dočekali otvaranje muzeja.

- Kada zakoračite u ovaj prostor, osetićete se kao da ste u Parizu, jer ste okruženi slikama koje su krasile prestonice kulture, a koje su upravo naslikali velikani umetnosti od 60-ih i 70-ih godina prošlog veka pa do danas. To su reprezentativna dela i to je raritet koji sada krasi naš muzej - objašnjava naša sagovornica.

Radovi Marka Čelebonovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić, Petra Lubarde, ali i Vladimira Veličkovića, Milivoja Pavlovića, Ivana Šuletića, Mila Milunovića, Lazara Vozarevića,  koje je Muzej grada Beograda nabavio za kolekciju prethodnih godina, pri samom ulasku u objekat nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Dodaje da je u toku i prikupljanje autentičnih predmeta, kako odevnih, tako i alata, koji su koristili najstariji žitelji Žarkova.

- Kada smo pokrenuli ovu inicijativu, svi su se s velikim entuzijazmom odazvali na naš poziv. Cilj nam je da to budu predmeti koji oslikavaju duh ovog naroda, kako se živelo, radilo, oblačilo, i da to sada mogu da vide svi stanovnici koji nisu starosedioci ovog kraja, kao što su pojedine porodice - navela je Odabašićeva.

U planu je, kako navodi, da se napravi komisija, da se proveri autentičnost predmeta i da se svi oni konzerviraju kako bi im se produžio vek, da bi se sačuvali od zaborava i izložili sugrađanima.

24sedam/Jovana Beloica
Kustoskinja Danijela Odabašić

Žarkovo je jedno od najstarijih delova Beograda, postojalo je pre nego što je nastala opština Čukarica. Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine, ali deo beogradske istorije dogodio se ovde. Upravo ta istorija je ono što povezuje sugrađane ovog naselja, svako ima neku svoju ličnu priču, emociju i doživljaj ovog mesta.

Inicijativa građana Žarkova, uz donaciju privrednika i Grada, doprinela je da se ova ideja realizuje.

Takođe, planirano je da dvorište postane prostor gde će se održavati književne večeri, dečji programi, ali i koncerti. Radno vreme Muzeja je svakog dana, sem ponedeljka, od 12 do 18 časova, a ulaz je besplatan.

Podsetimo, nedavno je završena Spiritina kuća i obnovljen Zavičajni muzej Zemuna, koji nije radio godinama. Prema najavama gradskih čelnika, trenutno se radi na izgradnji muzeja u Obrenovcu, koji će biti u Starom konaku, a pre nekoliko godina je završen i muzej u Mladenovcu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike