Beogradska milicija je nekada u "poršeu" jurila kriminalce: Da li su vozači mogli da stanu na crtu moćnoj trkačkoj mašini?

08.05.2022

08:00

0

Ideja je bila da automobili posluže za presretanja i ozbiljne bezbedonosne akcije

Beogradska milicija je nekada u "poršeu" jurila kriminalce: Da li su vozači mogli da stanu na crtu moćnoj trkačkoj mašini?
porše karera 911 profimedia-0068084378 - Copyright Profimedia

Možda zvuči neverovatno, ali sedamdesetih godina prošlog veka beogradska saobraćajna milicija nabavila je dva nova automobila marke "porše" kako bi mogla da bude što efikasnija u sprečavanju kriminalnih radnji.

Ideja je bila da ta dva automobila posluže saobraćajcima za presretanja i ozbiljne bezbedonosne akcije.

Do tada su beogradski milicajci uglavnom vozili "zastave 750", popularne "fiće" plavo-bele boje sa crvenim rotacionim svetlom na krovu. 

"Fiće" je zamenila "zastava 1.300", poznatija pod imenom "tristać", koji je svakako bio jači i brži automobil od "fiće".

Nakon "tristaća" niko nije očekivao da će beogradska milicija nabaviti, ni manje ni više, nego dva modela "poršea".

Međutim, ispostavilo se da je "porše" ipak bio prevelik zalogaj za beogradske milicajce, jer je vožnja ovog automobila tražila ozbiljnu vozačku obuku. 

Milicajci koji su navikli na "zastavine" automobile, izgleda nisu mogli da stanu na crtu moćnoj trkačkoj mašini, te su oba vozila ozbiljno stradala u saobraćajnim nezgodama.

I beogradski fantom vozio "poršea"

Vladimir Vasiljević (1950 - 1982), zvani Beogradski fantom, bio je popularan 1979. po svojim vratolomnim vožnjama od Slavije do Kalemegdana ukradenim "poršeom".

On je teniseru Ivku Plećeviću ukrao "porše 911 targa" i njime je noćima jurio beogradskim ulicama, a najupečatljivije je bilo kruženje oko Slavije.

Vasu Opela ili Vasu Ključa, kako su ga građani takođe nazivali, policija je bezuspešno pokušavala da zaustavi iz noći u noć.

Ljudi su izlazili u velikom broju na ulice da ga podrže.

Posle više od 10 noći suludih vožnji, Vlada je zaustavljen u svom divljanju preprečenim autobusima. Neki izvori tvrde da je te noći uspeo da pobegne od policije, ali je ipak uhapšen nekoliko dana kasnije na osnovu dojave.

Nedugo nakon izlaska iz zatvora, doživeo je tešku saobraćajnu nesreću, usled jakog sudara automobila. Podlegao je povredama, preminuvši u bolnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike