Savamala menja izgled: U planu izgradnja komercijalnih zona i gradskih centara

03.11.2020

10:00

0

Savamala menja izgled: U planu izgradnja komercijalnih zona i gradskih centara
Copyright Printscreen/Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije

Savamala bi trebalo u potpunosti da promeni svoj dosadašnji izgled jer prema Planu detaljne regulacije, koji se do 2. decembra nalazi na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave, u ovom delu grada u planu je izgradnja komercijalnih zona i gradskih centara umesto sadašnjih površina za stanovanje.

Naime, u bloku oivičenom ulicama Braće Krsmanović, Travnička i Karađorđeva, čija površina iznosi oko 0,63 hektara, planirano je da komercijalne zone i gradski centri u budućnosti zauzmu 53 procenata ove površine, tačnije prostiraće se na oko 7.000 m2.

Prema planu, budući komercijalni prostor podeljen je na tri celine. Prva je u Travničkoj ulici gde je planirana nova gradnja, druga je u Ulici braće Krsmanović od broja 3 do 9 i ona predstavlja ambijentalne vrednosti pa se planom predviđa saniranje postojećeg stanja, dok se u trećoj celini zadržavaju objekti u Karađorđevoj od broja 38 do 44.

– Ovi objekti nastali krajem devetnaestog veka predstavljaju kulturno-istorijsku i arhitektonsku vrednost. To su jednospratni objekti bogatih akademski oblikovanih fasada. U skladu sa uslovima nadležne institucije za zaštitu spomenika mere zaštite objekata podrazumevaju zadržavanje, uz saniranje postojećeg stanja – navodi se u planskoj dokumentaciji.

Printscreen/Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije

Interesantno je da je planom predviđeno samo 1.615 kvadrata za stanovanje, odnosno 20 stanova umesto sadašnjih 107. Ipak, broj zaposlenih u zoni Savamale će se povećati, s obzirom da će se površine komercijalnih zona i gradskih centara sa 821 kvadrata povećati na 7.000. U planu je i gradnja podzemnih garaža uz moguću upotrebu autoliftova.

Kao očekivani efekti planiranja u dokumentaciji se između ostalog se navodi formiranje kulturno-istorijskog distrikta grada, povećanje atraktivnosti i ambijentalnih vrednosti područja kroz uklanjanje postojećih objekata bez posebnih vrednosti, očuvanje postojećeg karaktera zone Savamala i uređenje površina javne namene prema najvišim standardima urbano-arhitektonskog i pejzažnog oblikovanja.

Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike