Najčudniji objekti Beograda iz ptičje perspektive: Znate li gde se nalaze "mercedeskinje" i "testera", a gde je Titov drvored? (FOTO)

25.03.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Sugrađani uz pomoć svog telefona, laptopa ili kompjutera mogu "leteti" iznad Beograda i videti razne specifičnosti kojima obiluje prestonica

Najčudniji objekti Beograda iz ptičje perspektive: Znate li gde se nalaze "mercedeskinje" i "testera", a gde je Titov drvored? (FOTO)
Novi Beograd - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Koračajući prestoničkim ulicama, Beograđani mogu da vide raznorazne impozantne objekte, sa vidikovaca im se pruža jedinstven pogled, dok im satelitske mape otvaraju nove vidike.

Posmatrajući satelitske mape građani srpske prestonice mogu da upoznaju svoj grad na jedan sasvim drugačiji način. Uz pomoć svog telefona, laptopa ili kompjutera oni mogu "leteti" iznad Beograda i videti razne specifičnosti kojim obiluje prestonica. 

Zgrade u obliku testere, potkovice ili srca, kao i drvoredi zasađeni u čast jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, jedinstveni su predeli po kojima se Beograd, iz ptičje perspektive, razlikuje od ostalih metropola.

Takođe, zbog svoje specifičnosti, ti delovi grada dobili su nadimke, koji su se s vremenom odomaćili, pa ih mnogi građani koriste u svakodnevnom govoru.

Tito

Trista šezdeset stabala, zasađenih tako da oblikuju ime TITO, u čast bivšeg predsednika SFRJ maršala Josipa Broza Tita, nalaze se na Banjici, u blizini Vojnomedicinske akademije.

Printscreen/ Google Maps
 

Na snimku nastalom iz satelita jasno se vide ova džinovska slova, koja formiraju natpis dugačak oko 250 metara.

Testera

U Ustaničkoj ulici, na Konjarniku, postoji zgrada koja je specifična zbog svoje cikcak konstrukcije.

Printscreen/ Google Maps
 

Naime, napravljena je tako da joj je svako "krilo" postavljeno "na zub", te tako mnoge sugrađane podseća na testeru, po kojoj je, s vremenom, i dobila nadimak.

Sa zemlje se taj oblik i ne nazire, ali iz ptičje perspektive on postaje jasan. Da se i sam nadimak odomaćio, pokazuje činjenica da se u oglasima za prodaju i izdavanje stanova u ovom kompleksu koristi naziv - Testera.

Mercedeskinje

Dva solitera sačinjena od tri kraka u obliku loga automobilskog brenda "Mercedes" predstavljaju pravu znamenitost u Bloku 38, tačnije na Bulevaru Milutina Milankovića.

Printscreen/ Google maps
 

Zanimljiv podatak je da je nekoliko godina nakon što su ova dva solitera izgrađena pomenuti automobilski brend otvorio svoj prodajni salon odmah prekoputa njih. Mnogi su tada prokomentarisali da je to marketinški dobar potez, a drugi da je možda ipak u pitanju samo slučajnost.

Potkovica

Poluotvorenog oblika, zgrada u Ulici španskih boraca ime je dobila po potkovici na koju liči, gledano iz vazduha.

To naselje bilo je ponosni vlasnik najlepšeg tematski projektovanog igrališta, smeštenog unutar atrijuma samog objekta, a od toga je danas ostala samo senka amfiteatra, indijanskog sela i fontane koje su koristili ondašnji stanari.

Printscreen/ Google Maps
 

Takođe, i ovo zdanje u novobeogradskom Bloku 28 često se pod tim imenom može naći i u brojnim oglasima.

Srce

U jednom beogradskom naselju nalazi se nekoliko zgrada koje kada se posmatraju na mapi, iz vazduha, imaju oblik srca.

Grupisane zgrade nalaze se u opštini Rakovica, na Petlovom brdu, a omeđane su ulicama: Ljubomira Ivkovića Šuce, Sretena Mladenovića Mike i Sedamnaestog oktobra.

Printscreen/ Google maps
 

Ipak, da li su tako građene slučajno ili namerno, ostaje nepoznanica.

Bonus video:


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike