Otkriven spomenik Jerneju Kopitaru u Beogradu - putokaz saradnje dva bratska naroda (FOTO)

23.03.2022

17:38

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio da je to još jedna manifestacija koja prikazuje srpsko-slovenačko prijateljstvo

Otkriven spomenik Jerneju Kopitaru u Beogradu - putokaz saradnje dva bratska naroda (FOTO)
spomenik-jernej-kopitar-66 - Copyright Beoinfo

Na uglu Palmotićeve i Ulice Džordža Vašingtona danas je otkriven spomenik Jerneju Kopitaru, a otkrili su ga zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i arhitekta Rok Žnidaršič.

Vesić je izjavio da je to još jedna manifestacija koja prikazuje srpsko-slovenačko prijateljstvo, podsetivši da je pre šest godina postavljen spomenik Vuku Karadžiću u Ljubljani.

- Kao što su sudbine Kopitara i Karadžića povezane, to treba da nam bude putokaz kako treba da sarađuju naša dva naroda. Čast mi je što su gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant danas ovde sa nama, kao i svi naši prijatelji iz Slovenije - rekao je Vesić.

Dodao je da u ova teška vremena bratski i mali narodi, poput srpskog i slovenačkog, treba da se drže zajedno i pomažu jedni drugima.

- Ovo treba da bude još jedan dokaz prijateljstva naša dva naroda koji nemaju nikakvih problema i sjajno sarađuju. Naše prijateljstvo i saradnja treba da budu putokaz u budućnosti kako mi na Balkanu treba da sarađujemo. Između ostalog i u Kraljevini Jugoslaviji najbolja je bila saradnja Srba i Slovenaca i nema razloga da to ne bude i u ujedinjenoj Evropi i na Balkanu. Beograd već decenijama ima Kopitarevu gradinu i bilo je vreme da dobijemo i spomenik Jerneju Kopitaru - rekao je Vesić.

Gradonačelnik Ljubljane je naglasio da prijateljstvo između Ljubljane i Beograda ostaje zauvek.

- Ponosan sam što su Ljubljana i Beograd pobratimljeni gradovi a još veći ponos je prijateljstvo između ova dva naroda. Želim Srbiji i Beogradu da nastave sa putem razvoja i da Srbija što pre postane članica Evropske Unije kako bismo i na tom polju sarađivali. Između Srbije i Slovenije nikada nije bilo problema, ni na području politike ni na području privrede. Naša saradnja pokazuje put kojima sve države u Evropi treba da krenu, bez rata - rekao je Janković.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike