Rokovi probijani nekoliko puta: Kada će konačno biti završeni radovi na Bulevaru patrijarha Pavla?

16.03.2022

07:30

0

Novinari portala 24sedam obišli su tokom jučerašnjeg dana ovu saobraćajnicu i zatekli svega nekoliko radnika

Rokovi probijani nekoliko puta: Kada će konačno biti završeni radovi na Bulevaru patrijarha Pavla?
bulevar patrijarha pavla 24sedam goran sivački (9) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Rok za završetak radova na Bulevaru patrijarha Pavla do sada je nekoliko puta probijan, a kako su za 24sedam rekli iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, početkom maja bi konačno trebalo da bude završen deo od Ulice Pere Velimirovića do Topčidera, dužine nešto manje od dva kilometra, koji je trebalo da bude gotov pre tačno godinu dana.

Novinari portala 24sedam obišli su tokom jučerašnjeg dana ovu saobraćajnicu i zatekli svega nekoliko radnika, kao i mehanizaciju koja je raspoređena duž celog Bulevara.

Saobraćajnica je trasirana, urađeni su ivičnjaci, betonirani su trotoari, a postavljeni su i stubovi javne rasvete.

Takođe, tramvajske baštice su izlivene, ali šine još uvek nisu postavljene duž čitave deonice.

- Na Bulevaru patrijarha Pavla izgrađena je jedna kolovozna traka i završena je izgradnja raskrsnice sa Ulicom Pere Velimirovića. U toku je izrada desnog kolovoza, završeno je postavljanje ivičnjaka i u toku su pripreme za asfaltiranje. Završetak radova planiran je do početka maja, do kada treba da se završe postavljanje tramvajskih šina, povezivanje javne rasvete i izrada saobraćajne signalizacije. Ispod saobraćajnice je položeno 8,6 kilometara vodovodnih i kanalizacionih cevi - rekli su za 24sedam iz Direkcije.

Kada putari budu priveli kraju radove od Ulice Pere Velimirovića do Topčidera, ostaje da se uradi prvi deo koji će ovu saobraćajnicu povezati sa Mostom na Adi.

- Što se tiče radova na prvoj etapi, od Hipodroma do Košutnjaka, u toku su aktivnosti za uvođenje izvođača u pripremne radove, u okviru kojih se može vršiti demontaža i uklanjanje železničkih šina i prateće opreme. Istovremeno, tehnička dokumentacija je predata na reviziju nadležnom ministarstvu, pred kojim će biti sproveden i postupak pribavljanja građevinske dozvole za izgradnju nove saobraćajnice - objasnili su iz Direkcije.

Zbog čega radovi kasne?

U martu 2018. godine počelo je izmeštanje korita reke Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje ulice. 

Radovi na deonici od Ulice Pere Velimirovića do Topčidera, dužine 1,7 kilometara, počeli su u septembru 2019. godine, a rokovi su do sada probijani nekoliko puta.

Printscreen/Direkcija za građevinsko zemlijšte
 

Nadležni su prvobitno kao rok za završetak radova najavili proleće 2021, ali je on ipak pomeren za septembar iste godine.

Međutim, ni tada nije bilo sve završeno.

Kako su nadležni iz Direkcije za 24sedam objasnili krajem juna 2021. godine, razlozi za produžetak radova su opravdani.

- Sinhron plan i projektna dokumentacija nisu bili usklađeni sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija na terenu, što je zahtevalo izmeštanje instalacija koje nisu evidentirane projektom - rekli su tada u Direkciji.

Prema njihovim rečima, nepredviđeni poslovi iziskivali su i odlaganje izvođenja pojedinih projektom predviđenih radova, s obzirom na njihovu tehničko-tehnološku povezanost.

- Takođe, organizacija izvođenja radova na vodovodnoj mreži i kišnoj kanalizaciji često je morala da bude korigovana zbog neadekvatnog položaja podzemnih instalacija i obaveze da snabdevanje potrošača vodom bude bez većih prekida - rekli su tada u Direkciji, i naglasili da je znatno ograničenje u izvođenju radova izazvala i pandemija virusa korona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike