Za pet godina, ulaganja povećana čak 10 puta: Škole u Beogradu doživeće preporod

09.03.2022

14:51

0

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak o najavljenim projektima

Za pet godina, ulaganja povećana čak 10 puta: Škole u Beogradu doživeće preporod
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ulaganja u opremanje škola u Beogradu od 2017. godine povećana su čak 10 puta, pa je tako pre pet godina za ove namene bilo izdvojeno 26,3 miliona dinara, dok je prošle godine ta suma bila 287,2 miliona dinara, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.


On je za "Večernje novosti" rekao da je ukupan iznos za opremanje osnovnih i srednjih škola od 2017. do 2021. godine 598,3 miliona dinara.
Slavko Gak Printscreen/YouTube RTV Mag
 

- Uporedo sa opremanjem škola, radi se i rekonstrukcija obrazovnih ustanova, sređuju se fasade, mokri čvorovi, toaleti, menja se stolarija. Od 289 osnovnih i srednjih škola, do sada je obnovljeno 115, odnosno oko 40 odsto - rekao je Gak.

On je dodao da je gotovo 600 miliona dinara odobreno za kupovinu opreme, materijala, potrošnih sredstava, za normalno funkcionisanje škola. Kako ističe, osim računara, pametnih tabli, projektora, škole su najčešće tražile novac za klupe, stolice, table, zavese i slično.

- Samo je potrebno da nam se škola obrati sa potrebama za narednu godinu, a nakon analize opravdanosti zahteva, Sekretarijat odobrava i uplaćuje novac - objasnio je Gak.

Pored građevinske obnove obrazovnih ustanova, koja je započeta i dobro napreduje zato što su u ovom periodu majstori radili u skoro polovini ukupnog broja škola, paralelno se radilo i na njihovom opremanju modernom opremom.

- Moj cilj je da ne bude škole u kojoj majstora i radova nije bilo. Dugo se ovoliko nije ulagalo u škole, koje su pre toga bile zapuštene. Zaista sam zadovoljan ovim rezultatom za samo pet godina - istakao je Gak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike