Povodom Dana branilaca otadžbine: Položeni venci grada na spomen obeležja širom Beograda

23.02.2022

12:07

0

Grad Beograd svake godine obeležava ovaj veliki praznik za rusku državu i ruski narod, znajući koliki je bio doprinos Rusa u našoj borbi za slobodu

Povodom Dana branilaca otadžbine: Položeni venci grada na spomen obeležja širom Beograda
spomenik Avala (1) - Copyright Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas, povodom ruskog državnog praznika – Dana branilaca otadžbine, venac na rusku Spomen-kosturnicu na Novom groblju.


Vence su položili državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Belorusije Valerij Briljov i ambasador Kazahstana Madi Atamkulov.

 

Beoinfo
 


Mladenović je podsetio da Grad Beograd svake godine obeležava ovaj veliki praznik za rusku državu i ruski narod, znajući koliki je bio doprinos Rusa u našoj borbi za slobodu.

Beoinfo
 


- Na taj način odajemo poštu velikom broju heroja koji su dali svoj život u zajedničkoj borbi za slobodu, koju je izvojevao srpski i ruski narod u vekovima za nama. Danas smo odali poštu i na Groblju oslobodilaca, gde su sahranjeni ratnici Drugog svetskog rata, ali i kod Iverske kapele na Novom groblju, gde su pohranjeni posmrtni ostaci velikog broja Rusa koji su dali svoje živote u Prvom svetskom ratu. Poštu odajemo i dobrovoljcima koji su u 19. veku dolazili u Srbiju i pomagali nam prilikom oslobođenje od Otomanske imperije, čime iznova dokazujemo da je naša istorija zajednička i da treba da negujemo kulturu sećanja na junake koji su položili svoje živote, da bismo mi danas živeli u slobodnim zemljama - kazao je Mladenović.

Rukovodilac srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Natalija Kocev istakla je da je srpski i ruski narod pobedio u oba svetska rata i da je odavanje pošte čin zahvalnosti herojima koji su u tim borbama dali svoje živote.

Povodom ovog velikog ruskog praznika, član Gradskog veća Vladimir Jestratijević položio je venac na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

Takođe, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na Groblje oslobodilaca Beograda 1944. 

Beoinfo
 

Nikodijević je istakao da ovaj ruski državni praznik simbolizuje hrabrost, jedinstvo i patriotizam velikog naroda. 

- Naroda koji je zaštitio otadžbinu i podneo najveću žrtvu u borbi protiv fašizma. Fašizam kao najveća pošast 20. veka nije imao ni nacionalnost, ni veru. S ponosom ističemo da smo zajedno bili na strani pobednika - naveo je Nikodijević. 

Beoinfo
 

On je podsetio da je na Groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno 940 pripadnika Crvene armije. 

– Danas koristimo priliku da ukažemo na njihovu nesebičnu žrtvu, te buduće generacije učimo i podsećamo ih da su sloboda, pravda i jednakost vrednosti kojima uvek moramo težiti – ukazao je Nikodijević za Beoinfo. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike