Radojičić: Beograd nabavlja softver za upravljanje vodotokovima drugog reda i sprečavanje poplava

13.02.2022

17:57

0

Gradonačelnik je istakao da se potreba monitoringa voda nameće kao imperativ u današnjim složenim klimatskim i ekološkim uslovima

Radojičić: Beograd nabavlja softver za upravljanje vodotokovima drugog reda i sprečavanje poplava
24sedam/Katarina Mihajlović

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić saopštio je da je Grad Beograd zaključio ugovor sa Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu o izradi geografskog informacionog sistema (GIS) vodotokova drugog reda, sa ciljem dobijanja jedinstvene baze podataka.

- GIS podrazumeva prostornu bazu podataka svih vodotokova drugog reda na teritoriji Beograda koji se nalaze u Programu upravljanja vodnim objektima, a obuhvata i bazu podataka o splavovima i sojenicama desne obale reke Save sa realnim stanjem lokacije i kvadrature objekata - istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da se potreba monitoringa voda nameće kao imperativ u današnjim složenim klimatskim i ekološkim uslovima.

- U prvoj fazi projekta biće napravljen softver na osnovu kojeg će moći da se prati stanje na terenu, ali i mobilna aplikacija za prikupljanje podataka na terenu. Upravljanje vodama kao resursom budućnosti, na današnjem stepenu tehnološkog razvoja, nezamislivo je bez ovako kvalitetnog monitoringa oslonjenog na tehnologiju geografskih informacionih sistema (GIS) - zaključio je  Radojičić.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo