Međusobna saradnja institucija: Prvi korak - obnova spomenika u Lazarevcu

11.02.2022

16:15

0

Protokol je u ime Zavoda potpisala direktorka Olivera Vučković, a u ime Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dekan Ljubiša Stanisavljević

Međusobna saradnja institucija: Prvi korak - obnova spomenika u Lazarevcu
Lazarevac Printscreen Google Maps - Copyright Printcreen/Google Maps

Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Biološkog fakulteta univerziteta u Beogradu potpisali su Protokol o međusobnoj saradnji u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Planirana saradnja kretaće se u dva pravca od kojih je jedan direktno u vezi sa spomenikom kulture - Botaničkom baštom "Jevremovac", dok se drugi odnosi na zaštitu i konzervaciju kulturne baštine tokom izvođenja radova na javnim spomenicima, ali i kulturnim dobrima.

- Prvi korak saradnje biće obnova nadgrobnog spomenika knezu Aksentiju Miladinoviću u selu Čibutkovica, u opštini Lazarevac - saopštila je Gradska uprava.

Beoinfo
 

Kako se navodi, nakon detaljne analize koju će da urade stručnjaci Biološkog fakulteta, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uradiće projekat hitnih intervencija kako bi ovaj spomenik, utvrđen za kulturno dobro 1987. godine, bio očišćen i adekvatno zaštićen.

Protokol je u ime Zavoda potpisala direktorka Olivera Vučković, a u ime Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dekan Ljubiša Stanisavljević.

Botanička bašta "Jevremovac" ima status spomenika prirode od velikog značaja – druge kategorije, ali i kulturnog dobra zahvaljujući tome što velika staklara predstavlja značajnu arhitektonsku i kulturno-istorijsku vrednost, podseća se u saopštenju.

Navodi se da je Zavod već sarađivao sa Botaničkom baštom, kada je 1996. uradio projekat za restauraciju staklene bašte koja je bila ugrožena korozijom metalnih elemenata.

Kako se ističe, saradnja između dve institucije će doprineti multidisciplinarnom pristupu zaštiti nascionalne baštine, zajedničkoj organizaciji i realizaciji projekata i programa iz oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleda u cilju unapređenja delatnosti od zajedničkog i opšteg interesa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike