Smrad u Čukaričkom rukavcu ne jenjava: Vodni inspektori sutra počinju sa čišćenjem mulja

11.11.2020

10:46

0

Rezultati analize vode su ukazali na povećan raspad organskih materija do koga dolazi usled izlivanja fekalno-sanitarnih voda

Smrad u Čukaričkom rukavcu ne jenjava: Vodni inspektori sutra počinju sa čišćenjem mulja
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Nesnosan smrad koji već više od deset dana “guši” Beograđane u blizini Čukaričkog rukavca, nastaje usled izlivanja fekalno-sanitarnih voda u reku Topčiderku, potvrdili su iz Agencije za zaštitu životne sredine. koje su izvršile analizu vode iz reke.

Nadležne službe su juče odradile vanrednu analizu vode kako bi ispitale odakle potiču neprijatni mirisi, koji stanovnicima ovog dela grada zagorčavaju život.

– Ovo više ne može da se podnese. Smrad je toliko intenzivan da se oseti čak i kada autobusom prelazite preko mosta na Adi – kaže za 24sedam Beograđanka Radmila Đ.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović izjavila je da je prilikom posete Čukaričkom rukavcu naloženo vanredno uzorkovanje vode Topčiderske reke, kao i da su rezultati ukazali na povećan raspad organskih materija do koga dolazi usled izlivanja fekalno-sanitarnih voda, a jedan od uzroka može biti i neadekvatno ispuštanje septičkih jama.

– Zamenik gradonačelnika Goran Vesić uputio je apel nadležnim organima za hitno rešavanje ovog problema, zbog čega će vodna inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove i predstavnici JVP „Srbijavode” u četvrtak, 12. novembra, obići Čukarički rukavac radi rešavanja problema – čišćenja mulja i omogućavanja protoka vode – istakla je Božović.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pored toga, vodni inspektor će u saradnji sa Mobilnom ekotoksikološkom ekipom Gradskog zavoda za javno zdravlje 13. novembra ponovo obići lokaciju, kada će se obaviti ciljana ispitivanja vode.

Da li će najavaljeno čišćenje rešiti problem ostaje da vidimo, a do tada, žitelji ovog dela Čukarice moraće i dalje da se “bore” sa intenzivnim mirisom fekalija i kanalizacije.

Pročitajte još:

Nesnosan smrad kod Ade Ciganlije: Ko to tamo (ne) čisti Čukarički rukavac?

Kanalizacija rak rana: “Strašno je, kada su obilne padavine preplave nas fekalije”

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti