Grade se tri reni bunara: Lazarevac za više od petine pojačava kapacitet vodosnabdevanja

26.01.2022

17:49

0

Zamenom starih cevi može da se uštedi čak trećina vode

Grade se tri reni bunara: Lazarevac za više od petine pojačava kapacitet vodosnabdevanja
reni bunar vodosnabdevanje (4) - Copyright Beoinfo

Izgradnjom tri reni bunara u Vreocima, u šta će biti uloženo 84 miliona dinara, lazarevačka vodovodna mreža imaće dodatna 44 litra vode u sekundi, što će značiti da će trenutni kapacitet od dvesta litara biti povećan za više od petine, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je prilikom današnjeg obilaska radova, zajedno sa predsednikom opštine Lazarevac Bojanom Stevićem, precizirao da je jedan bunar već završen, te da je rok za završetak kompletnog posla dva meseca. 

Beoinfo
 


- Nakon toga, predstoji izgradnja još jednog bunara, koji ćemo zajednički raditi, i zahvaljujući tim ulaganjima potpuno će se rešiti pitanje vodosnabdevanja u Lazarevcu u onim delovima gde je bilo problema, naročito u letnjim mesecima. Budućnost Lazarevca je svakako priključenje na planiranu fabriku vode „Makiš 3” - ocenio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da će opština nadalje obnavljati mrežu, koja u delovima nije dobra, pa dolazi do propuštanja vode. Zamenom starih cevi može da se uštedi čak trećina vode. 

On se osvrnuo i na zajednički projekat Vlade Srbije, Grada Beograda i opštine Lazarevac, a koji se tiče kanalizacije.

- Opština će ovim projektom dobiti dve fabrike za preradu otpadnih voda, jednu u Velikim Crljenima i drugu u samom Lazarevcu, kao i 119 kilometara kanalizacije - naveo je Vesić, dodajući da će se u pojedinim selima zbog razuđenosti opštine raditi mali sistemi za preradu otpadnih voda.

Beoinfo
 


Bojan Stević je precizirao da će na taj način kanalizacijom biti pokriveno centralno gradsko jezgro sa 15 mesnih zajednica. On je zahvalio gradu Beogradu i Vesiću lično na realizaciji značajnih projekata u Lazarevcu. 
Beoinfo
 

- Restrikcije i havarije na vodovodnoj mreži bile su učestale, a izgradnjom reni bunara stabilizovaće se vodosnabdevanje. Pojedini delovi imaju mrežu od azbesta, koja je  stara više od tri decenije, tako da kada god se rekonstruišu ulice, menjaju se i te stare cevi, kao što je bio slučaj u Janka Stajčića i Železničkoj. Trenutno je raspisana javna nabavka za Milovana Lazarevića, a predstoji i zamena vodovodne mreže u Ulici Vuka Karadžića - naglasio je Stević.

Kanalizaciona mreža preko projekta "Čista Srbija" radi se u deset mesnih zajednica, a najveća investicija je u MZ Veliki Crljeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike