Kada će tramvaji početi da saobraćaju Savskom ulicom?

25.01.2022

19:55

0

Sada je nova crpna stanica počela da radi punim kapacitetom, ali tramvaji još uvek ne idu ovim delom grada

Kada će tramvaji početi da saobraćaju Savskom ulicom?
savska nemanjina tramvaj - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kada će tramvaji ponovo proći Savskom ulicom - to je pitanje na koje izgleda niko ne zna odgovor, s obzirom da su rokovi do sada nekoliko puta probijani, a gradski čelnici su više puta najavljivali famozan kraj radova u ovom delu Beograda i ponovno uspostavljanje gradskog prevoza.

Naime, kao glavni razlog kašnjenja gradski čelnici navodili su staru crpnu stanicu, bez čijeg zatvaranja nije mogla da se završi izgradnja kolovoza i postave tramvajske šine.

Sada je nova crpna stanica počela da radi punim kapacitetom, ali tramvaji Savskom ulicom još uvek nisu prošli.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Čekalo se da padne veća količina kiše, kako bi usledila finalna ispitivanja rada nove stanice i to da li je sve urađeno po standardima. Tek nakon puštanja u rad nove i zatvaranja stare stanice mi smo nastavili sa radovima koji će ubrzo biti završeni - istakao je krajem decembra prošle godine glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Međutim, neimari se u dalje nalaze u Savskoj ulici, a izvođač radova je preduzeće "Beograd na vodi". Novinari portala 24sedam kontakirali su nadležne iz ovog preduzeća, ali do izlaska ovog teksta odgovor nismo dobili.

Iz GSP-a su za 24sedam kratko rekli da su radovi i dalje u toku.

- Tramvaji još uvek ne saobaćaju Savskom ulicom. Nije poznato kada će ponovo proraditi - kažu iz ovog komunalnog preduzeća.

Tramvaji trebalo da krenu 25. januara?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je prošle srede da će tramvaj za Banovo brdo biti pušten u saobraćaj do 25. januara, ali se to nije desilo.

On je tada istakao da je svakodnevno u kontaktu sa upravom "Beograda na vodi" i da je plan da u toku sledeće nedelje krenu probne vožnje tramvaja.

Vesić je gostujući na Pink televiziji podsetio da je kraj radova na ovoj tramvajskoj liniji bio najavljen za kraj decembra i objasnio da se sa radovima kasnilo jer se ojačavao krov stare kanalizacione stanice u Savskoj ulici, kako bi izdržala teret tramvaja.

On je kazao da su radovi na stanici završeni i da se time privode kraju radovi na Savskom trgu.

Kako su za 24sedam rekli iz Sekretarijata za javni prevoz, ni oni nemaju tačnu informaciju kada bi tramvaji ponovo mogli da prođu Savskom ulicom.

- Na sastanku komunalnih službi održanom u proteklom periodu, definisani su radovi koji su preduslov uspostavljanju tramvajskih linija br. 11 i 12 duž redovne trase preko Savskog trga. U narednom periodu, neophodno je završiti više radove koji se odnose na uređenje tramvajskih baštica u Savskoj ulici, uklanjanje naslaga blata, popravku podloge, poravku pojedinačni oštećenja tramvajskih šina, kao i glačanje tramvajskih šina na delu od Savskog trga do okretnice Gospodarska mehana - navode iz Sekretarijata.

Ističu da je nakon završetka ovih radova planirana probna vožnja, što je preduslov za ponovno uspostavljanje linija 11 i 12 preko Savskog trga.

Uređenje Savskog trga počelo je još 1. februara 2020. godine, a rokovi za završetak kompletnih radova su do sada nekoliko puta pomerani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike