Teško da neko nestane u gradu, a da ne bude pronađen makar mrtav! Marko Nicović o nestancima

13.01.2022

22:50

0

Policijska praksa pokazala se efikasnom u slučaju pronalaženja nestalih, pa 0.5 do 1 procenat nikada ne budu nađeni

Teško da neko nestane u gradu, a da ne bude pronađen makar mrtav! Marko Nicović o nestancima
Printscreen/YouTube/Happy

Čuveni stručnjak za bezbednost, nekadašnji načelnik beogradske policije i advokat Marko Nicović otkrio je pojedinosti iz policijske prakse u vezi sa nestalim osobama, Evo kakva je procedura i kada se kreće u potragu po hitnom postupku. Dosadašnja policijska praksa pokazala se efikasnom u slučaju pronalaženja nestalih, pa tek 0.5 do 1 procenat nestalih nikada ne budu pronađeni, što je sličan prosek i u svetu.

Marko Nicović objašnjava kakva je ustaljena praksa kada su u pitanju nestale osobe.

- Ukoliko ne postoji sumnja da je u pitanju krivično delo otmice ili ubistva, a lice je punoletno, nije mentalno obolelo ili zaostalo, onda policija ne reaguje odmah, već ostavlja prostora da se osoba vrati kući ili pojavi, odnosno na bilo koji način oglasi da je živa i zdrava - kaže Nicović.

Međutim, stvari se drastično menjaju kada je u pitanju maloletnik, odnosno osoba koja nije u stanju da se stara sama o sebi ili ima suicidne misli.

- Porodica prvo treba da pokuša da sama pronađe nestalog člana, da kontakrira bliske ljude, da se sačeka nekoliko sati za slučaj da se nestali sam oglasi. Ukoliko to za 5 do 10 sati ne da rezultate, tada se treba uputiti u najbližu policijsku stanicu, jer to je neki razumni rok. U slučaju da je u pitanju maloletnik, neko ko je dementan ili postoji sumnja da bi mogao da se ubije ili da bude žrtva krivičnog dela - tu policija uglavnom ne čeka 24 sata, koliko se obično čeka kako bi se krenulo u potragu, već se odmah kreće kako bi se nestalo lice što pre pronašlo - objašnjava Nicović.

Postoje i greške

Određeni broj nestalih, nažalost, nikada se ne pronađe. Ovo je, prema tvrdnjama nekadašnjeg šefa beogradske policije, nekada greška i nadležnih organa.

- Nestali koji se nikada ne pronađu ni mrtvi su između 0.5 i 1 odsto lica čiji nestanak je prijavljen, po tome smo u rangu sa ostatkom sveta. Najmanje je onih koji se prosto odsele i nikome ne jave, nakon njih su žrtve trgovine ljudima, a najviše onih koje nikada ne pronađu su mentalno oboleli i oni koji reše da se ubiju. Kada se ovo desi u gradovima, gde nema mogućnosti da je osoba umrla i raspala se pa su je u tom stanju rastrgle životinje, ili da je odmah odbačena mogućnost otmice - znajte da je loše urađena potraga i da je tu zakazala policija, jer je teško da neko nestane u gradu, a da ne bude pronađen makar mrtav - ocenjuje Nicović.

Na sajtu Registra nestalih lica, Fondacije Tijana Jurić, nalazi se 91 osoba. Neki od njih traže se godinama. Ukoliko primetite nestalu osobu, obratite se najbližoj policijskoj stanici ili prijavite ovoj fondaciji udruženju na bbroj 0800/200-880, poziv je besplatan za sve mobilne i fiksne mreže.

Slovo zakona

Republika Srbija još uvek nema na snazi zakon baš o nestalima, tako da se pravna pitanja ovog statusa rešavaju kroz Zakon o vanparničnom potupku. Praksa je da se za nestalom osobom kreće u potragu nakon 24 do 48 sati od prijavljivanja nestanka, iako je od 2015. na snazi zakon po kojem se u potragu kreće odmah, ukoliko ne postoji indicija da će se nestalo lice vratiti. Ovaj zakon ključno definiše jedino kada se nestala osoba proglašava za mrtvu.  Naime, nestalo lice proglasiće se za mrtvo nakon:

 5 godina od nestanka, ako je lice navršilo 70 godina starosti
 5 godina od nestanka, ako okolnosti pod kojima je nestalo čine verovatnim da nije u životu
 6 meseci od dana prestanka opasnosti, ako je lice nestalo u brodolomu, saobraćajnoj nesreći, požaru, poplavi, zemljotresu ili drugoj neposrednoj smrtnoj opasnosti
odmah nakon prestanka neprijateljstva, ukoliko je lice nestalo u toku rata ili u vezi sa ratnim događajima

Bonus video

24sedam TV

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti