Hrvatska policija došla u Beograd da nađe Mateja: Evo šta im je sve dozvoljeno! Drugovi će opet na ispitivanje?

10.01.2022

22:38

0

"Zbog vremena su istraga i potraga otežani, ali se nije prestajalo"

Hrvatska policija došla u Beograd da nađe Mateja: Evo šta im je sve dozvoljeno! Drugovi će opet na ispitivanje?
hrvatska policija matej peris - Copyright Profimedia/MUP RH

Potraga za Matejem Perišem (27), mladićem iz Splita, koji je nestao poslednjeg jutra prošle godine u Beogradu, traje već jedanaest dana. Čelnici hrvatske kriminalističke policije su danas došli u Srbiju i sa srpskim kolegama u MUP Srbije održali su sastanak.

Njima je omogućeno da pogledaju sve prikupljene informacije i dokaze, kao i snimke sa video kamera, na kojima je Nenad Periš, otac nestalog mladića, prepoznao Mateja.

Rukovodioci kriminalističke policije Hrvatske, pošto su upoznati sa svim detaljima potrage i istrage nestanka mladog Splićanina, ponudili su srpskim kolegama pomoć ukoliko im bilo šta zatreba. Ta pomoć je ponuđana posebno, ako će iznova biti potrebno da se ispitaju njegovi drugovi sa kojima je došao u Beograd na doček Nove godine.

Pregledano je više stotina snimaka. Veruje se da se suviše približio vodi i da se možda okliznuo i upao. To je pretpostavka, jer dokaza o tome šta se desilo, zasada, nema.

Danas je nastavljena pretraga reka sonarom, koji su građani ustupili Rečnoj policiji. Pretražuje se korito Save, a pripadnici policije i dalje češljaju priobalje. Na terenu su i kriminalistički inspektori. Nijednog trenutka tokom ovih dana nije stala istraga o nestanku Splićanina, kome se svaki trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra prošle godine, oko 2.30 sata iza ponoći.

- Zbog vremena su istraga i potraga otežani, ali se nije prestajalo- navodi sagovornik koji dodaje da se detaljno analizira mobilni saobraćaj, kako bi se utvrdila cela komunikacija koju je Periš imao pre nestanka.

Kako navodi, pokušava se da se utvrdi i razlog Periševog bega iz kluba, kao i ono trčanje ulicom, pokušaj zaustavljanja taksiste... Neki zaključak je izvučen, ali je neophodno još dokaza da se kompletira cela slika i razjasni sudbina mladog Splićanina.

U pretragu okolnih ulica i zgrada oko Beton hale, kao i nepristupačnog terena uz samu reku, priključili su se i pripadnici Mreže za opasnost Srbije, koji koriste i termovizijske kamere. Pomoću ovih aparata može da se vidi čak i ono što ljudsko oko ne registruje. Svako telo emituje određenu količinu energije koja može da se registruje kamerom za termoviziju. Na osnovu rezultata snimanja ili posmatranja kroz objektiv kamere, registruje se infracrveno ili toplotno zračenje i najnižeg stepena.

24sedam/GoranSivački/MUP RH
 

Matejev otac, koji je u neprestanom kontaktu sa pripadnicima MUP Srbije, predložio je u jednom trenutku da se zatraži pomoć od drugih država, koje imaju satelitske snimke lokacija na kojima je viđen njegov sin. On smatra da bi na taj način moglo da se rekonstruiše njegovo kretanje, kao i uz pomoć signala telefona njegovog sina.

Bazne stanice potvrdile su da se telefon Mateja Periša ugasio u blizini restorana na Sava promenadi, odnosno, da je tu poslednji put registrovan. Pretpostavlja se da je telefon prestao da radi kada je ušao u Savu.

Čelnici MUP Hrvatske su se danas u Beogradu sastali sa ministrom srpske policije Aleksandrom Vulinom i načelnikom PU Beograd Veselinom Milićem. Razgovorima je prisustvovao i otac nestalog mladića iz Splita, Nenad Periš.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike