Od danas počinje naplata parkiranja u ovim delovima Beograda: Na 2.000 mesta plava zona postaje zelena

10.01.2022

10:25

0

Kontrola parkiranja, što je slučaj i u ostalim zoniranim delovima grada, biće obavljana radnim danima od 7 do 21 čas, a subotom od 7 do 14 časova

Od danas počinje naplata parkiranja u ovim delovima Beograda: Na 2.000 mesta plava zona postaje zelena
kamp kućića Goran Sivački (6) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Novobeogradski blokovi 19a i 23 zvanično su od 27. decembra prošle godine ušli u sistem zonskog parkiranja, a naplata parkiranja ovde počinje danas.

Kako pišu "Novosti"; table koje označavaju zelenu zonu parkiranja, kao i uputstvo za njeno korišćenje već su postavljene na nekoliko mesta u blokovima 19a i 23, a kontrola naplate na oko 1.300 parking-mesta počinje danas, 10. januara.

Takođe, oko 2.000 parking-mesta u blokovima 21 i 22, koji su do sada bili u "plavoj zoni", ubuduće će pripadati "zelenoj". Zone se u ovom delu prestonice proširuju na inicijativu građana koji zbog sve većeg broja automobila često nisu mogli da nađu slobodno parking-mesto oko svojih zgrada.

Kontrola parkiranja, što je slučaj i u ostalim zoniranim delovima grada, biće obavljana radnim danima od 7 do 21 čas, a subotom od 7 do 14 časova.

Mesečna povlašćena karta za stanare iznosiće 457 dinara, dok je za osobe sa invaliditetom besplatna.

Parkiranje za posetioce bloka ograničeno je na 180 minuta i košta 41 dinar po satu, uz mogućnost doplate još sat za još 140 dinara. Stanari, koji imaju prijavljeno prebivalište u ulicama koje pripadaju blokovima 19a, 21, 22 i 23, a poseduju automobil na svoje ime, imaju pravo na povlašćenu parking kartu, koju mogu kupiti u poslovnicama "Parking servisa", ali i putem elektronskog šaltera www.eparking.rs.

U peticiji koju su ranije potpisali stanari blokova 19a i 23 stoji da se problem parkiranja jedino može rešiti uvođenjem posebne vremenski ograničene zone, koju bi oni simbolično plaćali, a od čega bi profit išao za poboljšanje životnih uslova u ovim delovima grada. Takođe su ukazali na činjenicu da pretvaranje okolnih zelenih površina u parking-mesta, zbog negativnog uticaja produkata fosilnih goriva, loše utiče na kvalitet vazduha i mikroklimu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike