Svi misteriozni momenti Matejevog nestanka: Deset dana straha i iščekivanja

09.01.2022

08:25

0

On je nestao u noći između 30. i 31. decembra kada se izdvojio na kratko u klubu i više se nije vratio

Svi misteriozni momenti Matejevog nestanka: Deset dana straha i iščekivanja
Matej Periš - Copyright 24sedam/Printscreen/Youtube/Kurirwebtv/Mup RH

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem (27) ulazi u deseti dan, kako mu se svaki trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra u toku izlaska sa prijateljima.

Prema poslednjim saznanjima Matejevo telo nije pronađeno u reci.

Naime, rečna policija zajedno sa roniocima pretražila je tok Dunava, od ušća, nizvodno uz levu i desnu obalu preko teritorije Starog grada, Palilule, Grocke, pa sve do Smedereva.

Nešto ranije, pregledana je i Sava, a potraga je, srećom, takođe bila bezuspešna.

Šta se dogodilo te noći?

Šta se zaista dogodilo u noći nestanka, možda će zauvek ostati misterija.

Ono što sa sigurnošću znamo je da je Matej sa šestoricom prijatelja došao u Beograd 30. decembra iz Splita, kako bi proslavili Novu godinu u našoj prestonici.

Taj dan su se oko 18 časova smestili u jedan apartman na Dorćolu, a onda su se uputili na reku.

Večerali su u jednom od restorana u Beton hali, a onda su odlučili da provod nastave u obližnjem klubu "Gotik".

Iako nisu imali rezervaciju, zaposleni su ih pustili, kako to veče nije bila prevelika gužva.

Kako tvrde iz kluba, ali i Matejevi prijatelji, nikakvih incidenata nije bilo. U jednom trenutku, Matej se odvojio od društva da ode do toaleta i više se nije vratio.

24sedam/Goran Sivački
 

Šta se dogodilo u tih 10 minuta? Niko nema pravi odgovor.

Kako Matejevi drugovi tvrde, kada su primetili da se ne vraća, počeli su da ga traže. Ali njega nije bilo.

Pomislili su da je možda otišao sa nekom devojkom, pa su odlučili da ne paniče. Ipak, te večeri su se pojavila dva alarma. Matejev telefon je postao nedostupan, a njegova jakna ostala je u klubu.

Kada se ni sutradan momak nije pojavio u apartmanu, prijatelji su odlučili da prijave nestanak.

Snimljen na nadzornim kamerama

Tračak nade "javio" se nakon što su pregledani snimci sa obližnjih kamera.

Kako video nadzor ne postoji u klubu "Gotik", policija je na osnovu susednih utvrdila određenu rutu kretanja nestalog mladića.

Na snimcima u noći nestanka, navodno se vidi Matej kako trči po okolnim ulicama, u blizini Beton hale, i zatim pokušava da zaustavi taksi, koji je u tom trenutku već išao na zakazanu vožnju.

 

Na poslednjim snimcima se vidi kako se Matej spušta ka reci i ulazi u vodu. Nastavlja da pliva, prvo leđno, a potom i prsno.

Matejev otac, Nenad Periš, potvrdio je da se njegov sin nalazi na prvim snimcima, ali ne i na onom gde se vidi da neko pliva u reci.

Misterija patika i devojke u džemperu

Na snimcima su se pojavile i neke nelogičnosti, koje se otvorile nova pitanja.

Pre svega, prilikom prijave nestanka, Matejevi prijatelji su rekli da je mladić imao crne patike sa belim đonom, dok je momak sa snimka imao u potpunosti bele patike.

Ta misterija ubrzo je razrešena, kada je na poligrafskom testiranju utvrđeno da su prijatelji pogrešili prilikom davanja opisa nestalog momka, te da je u stvari on zaista nosio bele patike.

Međutim, ono što je i dalje ostalo nerešeno, jeste pitanje "ko je devojka koja se vidi kako trči sa Matejem?"

Na zbunjujućem snimku najpre se nazire mladić u majici sa kratkim rukavima i, najverovatnije, belim patikama, kako trči iz smera kružnog toka, kod zgrade Geozavoda, ka autoperionici u Travničkoj.

Samo nekoliko sekundi kasnije istom ulicom, samo u kontrasmeru, od autoperionice ka Geozavodu, trče mladić sličnog izgleda, u majici kratkih rukava ali sa crnim patikama belog đona, i devojka obučena u nešto nalik beloj jakni, bundi ili džemperu.

Policijskom istragom je utvrđeno da se radi o dva različita mladića - jedan je Matej Periš koji se pojavljuje na početku snimka, u belim patikama, a drugi je njegov svojevrsni "dvojnik", mladić koji je te decembarske noći takođe nosio samo crnu majicu sa kratkim rukavima, ali crne patike sa belim đonom.

Utvrđeno je da drugi mladić nema nikakve veze sa slučajem nestanka Mateja Periša, kao ni osoba u belom koja trči pored njega, i da su se slučajno zatekli u Travničkoj ulici nekoliko sekundi nakon što je tuda protrčao mladi Splićanin.

Incident u klubu?

Matejeva devojka Sanja, koja je u trenutku nestanka bila u Splitu, istakla je da su se mladići navodno pokačili sa ekipom iz Zadra.

- U klubu je navodno bio neki incident, koji je trajao tri minuta. Tu su bili neki momci iz Zadra, ne znam im ni imena, ni ništa o njima, i oni su se "koškali" i onda je ubrzo posle toga njima poslata flaša pića za sto, tako da se tu smirilo. Tako da ne znam šta se moglo desiti posle toga. Samo sam čula priču da je konobar ili konobarica, da su im veliku svotu novca koju su trebali da naplate i da je tu ispao incident i da je došlo obezbeđenje. E sad, da li taj klub želi to da zataška, ne znam, ali to je pouzdana informacija. To je sve bilo pre nego što je izašao iz kluba - objasnila je ona za Kurir.

Iako Matejeva devojka, kao i pojedini prijatelji pominju incident, njegov otac tvrdi da nije čuo za to, a isto tvrde i Matejevi prijatelji koji su s njim bili u Beogradu.

- Moguće da je to bila neka manja čarka oko računa, ali ništa značajno, niti je bilo fizičkog kontakta. Verovatno oni to nisu ni dožioveli kao sukob - objašnjava izvor.

Doneli narkotike?

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović nedavno je izjavio da je policija navodno kod grupe mladića iz Splita pronašla nedozvoljene supstance. Njegov otac ističe da je Matej bio sportista i da je takav život vodio.

- Svako ko zna Mateja, znao bi odgovor na ovo pitanje. Matej je, zasigurno, momak koji je, pre svega, sportista. On je momak koji je bio u treningu, nije bio pušač. Mlad čovek koji je imao svoj put, završio je fakultet, bavio se sportom, preko leta vozio brodove.. To što neki navode, ja sam siguran da on to ne uzima i da to nije posledica ove tragične situacije. Matej je primeren mladi čovek, posvećen svom poslu. Oni su došli u Beograd da proslave i da se zabavljaju.. Ako je nešto bilo, to je jedino alkohol - ispričao je Nenad.

Pronađene plave patike

Službenici policije u petak su pronašli par plavih patika, za koje su pomislili da možda pripadaju Mateju.

- Policija me u petak nazvala i tražila da im potvrdim je li Matej imao bele ili plave patike. Imao je bele koje su sa strane imale plavo slovo V. Ja sam im prosledio fotografiju patika kakve je imao i Matej, jer ja imam iste takve. On je nosio broj 44/45 u zavisnosti od modela, a ja nosim broj veći. Pitali su me to zato što su tokom potrage našli plave patike - istakao je Nenad Periš.

Prilikom pretrage reke i obale, policija je ranije pronašla i opušak.

Nenad Periš, Milan Maricic/ATAImages
 

- Ja sam i u subotu bio na mestu potrage i uverio sam se da i dalje tragaju za Matejom. Ja ih ne pitam pojedinosti, pa ih tako nisam pitao ni gde i kad su našli te plave patike, kao ni za vezicu patika koja je nađena. Što se tiče opuška, mogu samo reći da Matej nije bio pušač - naglasio je Nenad Periš.

Zbog vremenskih neprilika, jakog vetra i susnežice, potraga na reci bila je prekinuta na kratko.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike