"Božić je dan okupljanja porodice i prijatelja": Za Beograđane ovaj praznik je najradosniji

07.01.2022

14:57

0

Za jednog Beograđanina, Božić je dan okupljanja porodice i prijatelja

"Božić je dan okupljanja porodice i prijatelja": Za Beograđane ovaj praznik je najradosniji
Tan2022-1-7_1315487_0 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Božić je za građane Srbije najlepši, najradosniji i najvažniji praznik koji proslavljaju u krugu porodice, uz bogatu trpezu i poštovanje verskih običaja.

Građani, koje smo anketirali ispred Hrama Svetog Save u Beogradu nakon Božićne liturgije, kažu da se tog dana osećaju srećno, a ima i onih koji su zbog posla ili drugih životnih okolnosti udaljeni od najbližih pa taj dan, kako su ispričali, provode "u mislima sa njima".

Žena srednjih godina na pitanje šta za nju znači Božić kaže da je to najlepši praznik koji je čini srećnom.

24sedam/Goran Sivački
 

Božić je za jednu stariju gospođu radostan dan za sav srpski i hrišćanski narod i poželala je svim pravoslavnim vernicima zdravlje, sreću i veselje.

Za jednog Beograđanina, Božić je dan okupljanja porodice i prijatelja, a za jednog starijeg gospodina "divan praznik veselja i izobilja".

Jedna starija gospođa kaže da ovaj dan proslavlja sa suprugom i da su udaljeni od svoje dece i unučića, ali da su sa njima uvek u mislima i da se često čuju.

Najvažnije je, kako kaže, da ovaj praznik provodimo skromno i bez mnogo preterivanja, naročito u hrani i piću.

Za jednu mlađu Beograđanku, Božić je "nešto najlepše", jer je to dan kada se okuplja porodica, kada su svi zajedno, srećni i zadovoljni.

Pravoslavni vernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik koji označava rođenje Isusa Hrista, i pozdravljaju se tradicionalnim pozdravom: "Mir Božiji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi!".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike