Lepa vest: Grad obezbedio 600 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

02.01.2022

11:15

0

Autor: 24sedam

Pružanje ove usluge je besplatno za roditelje i finansira se iz gradskog budžeta - rekla je Stanisavljević

Lepa vest: Grad obezbedio 600 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju
nataša stanisavljević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je da je Grad Beograd na kraju 2021. godine obezbedio 600 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju.

- Kada smo 2014. godine započeli sa pružanjem te usluge imali smo 44 lična pratioca. Pružanje ove usluge je besplatno za roditelje i finansira se iz gradskog budžeta - rekla je Stanisavljević.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, ona je posetila kafe-restoran "Zvuci srca" u kom su zaposlene osobe sa smetnjama u razvoju koje svoj rad ne naplaćuju.

Stanisavljević je navela da osobe sa smetnjama u razvoju tu imaju mogućnost da izraze kreativnost, kao i da provedu vreme na način koji je zabavan i koristan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Navela je da oni u saradnji sa radnim asistentima prave razne proizvode u okviru radionica, štampaju majice, šolje, hemijske olovke, šiju cegere, torbice, rančiće, prave svećnjake.

- Učestvuju u celokupnom procesu stvaranja, shodno svojim mogućnostima. Velika dobrobit ovog centra za osobe sa smetnjama u razvoju prepoznata je i na mentalnom i na fizičkom nivou. On im je omogućio da postanu članovi društva čime raste i njihovo samopoštovanje i osećaj sopstvene dobrobit - rekla je Stanisavljević.

Osim toga, dodala je da osobe sa smetnjama u razvoju tu imaju priliku da se u potpunosti socijalizuju, druže sa kolegama, prijateljima, ali i da svakodnevno razgovaraju sa mušterijama i stiču nove socijalne i komunikacione veštine.

- U radnom centru oni se osamostaljuju i bivaju spremniji za budući život, a takođe imaju i priliku da izraze svoju kreativnost i zadovolje svoje potrebe, aspiracije i želje - dodala je Stanisavljević.

Istakla je da će Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu i ubuduće podržavati svaki vid integracije lica sa smetnjama u razvoju u širu društvenu zajednicu jer je, kako je podvukla, zajednički cilj da bude stvoren sistem u kojem će lica sa smetnjama u razvoju moći da se osamostale i budu punopravni članovi društva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike