Rusi već imaju rešenje: Američke ATACMS-e u Ukrajini obaraće moćni sistem PVO (VIDEO)

02.05.2024

13:42

0

Imaju lek i za "čudesno oružje" Zapada

Rusi već imaju rešenje: Američke ATACMS-e u Ukrajini obaraće moćni sistem PVO (VIDEO)
Copyright Profimedia

Stručnjaci iz Analitičkog centra za vazdušno-kosmičku odbranu tvrde da sistem Buk može značajno poboljšati zaštitu Rusije na nebu od ukrajinskih napada, navodi se u članku časopisa "National Defence".

Proizvođači sistema PVO Buk predložili su modularnu verziju za poboljšanje odbrane Rusije od ukrajinskih raketa.

Analitičari su naglasili da Ukrajina koristi oružje dugog dometa za gađanje uglavnom nepokretnih objekata u Rusiji, poput velikih industrijskih zgrada i urbane infrastrukture. Imajući ovo na umu, oni podstiču proizvođače da uklone vazdušnu odbranu od samohodnih sposobnosti u korist poboljšane izviđačke i vatrene moći.

- Modularna verzija PVO sistema Buk-M3 je sposobna da značajno poveća nivo PVO i odbrani postojeće i buduće pretnje vazdušnim terorističkim napadima - rezimirali su stručnjaci u članku.

Istraživači napominju da će takav modularni sistem učiniti neefikasnim sve taktičke i krstareće rakete koje je isporučio Zapad, uključujući i izvikane ATACMS, Storm Shadows i Tauruse.

- Uzimajući ovo u obzir, programer porodice PVO sistema Buk implementirao je ideju o modularnoj konstrukciji sistema PVO srednjeg dometa - objašnjava se u članku.

- Pored drugog "čudesnog oružja" isporučenog kijevskom režimu, često su se pominjale američke taktičke rakete ATACMS i nemačko-švedske krstareće rakete Taurus. Iako ne ignorišemo rizik, treba da naglasimo, Rusija ima efikasne alate za suprotstavljanje takvom oružju. Kompleks Buk-M3 je jedan od njih - visoko efikasan sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa - naglašavaju autori.

Modularna verzija napušta specijalizovanu šasiju, značajno snižavajući cenu i jačajući izviđačke i vatrene sposobnosti.

Autori naglašavaju da je moderne krstareće rakete teško presresti zbog njihove sposobnosti da lete na veoma malim visinama, ali ističu da je Buk-M3 specijalno dizajniran za obaranje takvih projektila zbog poboljšanih sistema za izviđanje.

- Porodica sistema PVO Buk ima tehničke alate koji joj omogućavaju da značajno proširi radio horizont - navodi se u članku.

Stručnjaci su dodali da je ovaj PVO sistem takođe u potpunosti sposoban da presreće rakete na velikim visinama i navode da je Buk-M3 verovatno najbolji izbor za borbu protiv pretnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike