Potpuno rasulo u Gruziji! Ulica se pretvorila u bojno polje, radili vodeni topovi i šok-bombe, uhapšeno 63 ljudi! (VIDEO/FOTO)

01.05.2024

10:33

0

Policija se fizički sukobila sa demonstrantima

Potpuno rasulo u Gruziji! Ulica se pretvorila u bojno polje, radili vodeni topovi i šok-bombe, uhapšeno 63 ljudi! (VIDEO/FOTO)
Neredi u Gruziji - Copyright Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

U Tbilisiju je došlo do intenzivnih sukoba između policije i demonstranata tokom protesta protiv predloga zakona o "stranim agentima".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije saopštilo je da su najmanje 63 osobe uhapšene, dok je šest policajaca povređeno u sukobima.

Gruzijske bezbednosne snage koristile su različite metode, uključujući vodene topove, suzavac i šok-bombe, kako bi razbile demonstrante ispred parlamenta tokom noći.

Svedoci su videli neke policajce kako fizički napadaju demonstrante koji su ih gađali jajima i flašama pre nego što su upotrebili  druga sredstva da ih rasteraju.

Hiljade antivladinih demonstranata zatvarale su centralne ulice Tbilisija svake noći otkako je parlament odobrio predlog zakona u prvom čitanju 17. aprila.

Prema izveštajima, lider glavne opozicione partije Ujedinjeni nacionalni pokret Levan Kaheišvili zadobio je fizičke povrede tokom protesta i bio je primoran da potraži medicinsku pomoć.

Predlog zakona o "stranim agentima" je izazvao osudu kako opozicije, tako i zapadnih vlada, koje smatraju da ovakav zakon ima autokratski karakter.

On bi zahtevao da organizacije koje primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva budu registrovane kao agenti koji zavise od stranog uticaja.

Odbor za pravna pitanja parlamenta Gruzije usvojio je predlog zakona u drugom čitanju nakon dugotrajne desetočasovne rasprave između predstavnika vladajuće partije Gruzijski san - Demokratska Gruzija i opozicije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike